Castor and Pollux rescuing Helen, 1817, Jean-Bruno Gassies (1786-1832) Зодиакалното

...
Castor and Pollux rescuing Helen, 1817, Jean-Bruno Gassies (1786-1832) Зодиакалното
Коментари Харесай

Съзвездие БЛИЗНАЦИ ~ Трогателна история за силната братска любов

 Castor and Pollux rescuing Helen, 1817, Jean-Bruno Gassies (1786-1832)

Зодиакалното съзвездие Близнаци се вижда най-добре през нощите от декември до май. Заобиколено е от съзвездията Рак, Малкото куче, Воловар и Рис. Част от съзвездието Близнаци е в Млечния път.

В ясна и безлунна нощ в съзвездието Близнаци могат да се видят с просто око към 70 звезди, от които 14 са по-ярки от трета звездна големина. Съзвездието Близнаци притегля погледа с двете ярки звезди, забележими близко една до друга – Полукс (1m) и Кастор (2m). Останалите по-ярки звезди образуват две редици, като от всяка се отделят дребни разклонения от слаби звездички. Но в геометричната фигура на съзвездието Близнаци не може да се види картината, която се рисува в старинните звездни карти и атласи – прегърнати двама братя-близнаци. Звездата Полукс е в гушата на единия, а Кастор – в устата на другия.

Митологията е вплела двамата братя-близнаци в изумителен роман, който и в този момент затрогва със мощната братска обич, разказана в него.

Спартанският цар Тиндарей имал жена Леда, която с хубостта си очаровала всички. За нейната хубост се говорело в цяла Гърция. С дивната си красота тя омаяла и великия гръмовержец Зевс. Щом я зърнал, той решил да я обладае. За да избегне неприятностите, които би му основала великата богиня Хера, неговата законна брачна половинка, Зевс се трансформирал в белоснежен лебед и като стрела се спуснал от висините на Олимп към Спарта. През един прозорец влезнал в покоите на Леда.

От Зевс Леда родила две деца – син Полидевк (римляните го наричали Полукс) и щерка Елена, прелестна като богиня, която по-късно станала причина за Троянската война. От цар Тиндарей Леда също родила две деца – син Кастор и щерка Клитемнестра. На своя наследник Полукс Зевс дал величие, само че брат му Кастор останал смъртен.

Расли двамата братя и скоро станали фамозни герои. Те взели присъединяване и в похода на аргонавтите за златното руно в далечна Колхида. Кастор укротявал и най-буйните коне и никой не можел да се съпоставя с него в учението да ръководи конете, впрегнати в каляска. С Полукс пък никой не можел да се съпоставя в пердах с юмруци. Навсякъде двамата братя-близнаци били постоянно дружно и в никакъв случай не се разделяли.

Полукс и Кастор имали двама братовчеди Идас и Линкей. С тях те направили доста подвизи, само че един път се скарали и Идас пронизал с копието си Кастор. Полукс незабавно се нахвърлил върху Идас, с цел да отмъсти за гибелта на брата си. Започнал пердах на живот и гибел. Но двамата били еднообразно мощни и по тази причина се намесил Зевс – бащата на Полукс. Зевс хвърлил ослепителна мълния сред Идас и Полукс, от която Идас изгорен и се трансформирал в пепел. Полукс като вечен останал незасегнат от светкавицата.

Върнал се Полукс при умрелия си брат, навел се над него и горчиво плакал денонощно. Мъката му, че брат му Кастор като елементарен смъртен би трябвало да отиде в мрачното царство на Хадес, се изливала в потоци сълзи. От ден дневно все по-големи ставали скръбта и тъгата на Полукс. Отчаян, той помолил татко си Зевс, да го лиши от безсмъртието, с цел да може да почине и той дружно с брат си. Трогнал се великият Гръмовержец и предложил на сина си Полукс да си избере едно от двете – да остане постоянно млад и да живее измежду боговете на светлия Олимп или да живее дружно с брат си един ден в подземното царство на Хадес и един ден на Олимп при боговете.

Без да се колебае с цел да не се раздели от брат си, Полукс избрал неговата орис, избрана от Зевс. Оттогава двамата братя останали неразделни. Един ден те прекарвали в подземното царство на Хадес измежду сенките на умрелите, а втория ден отлитали във висините на Олимп в дворците на гръмовержеца Зевс и се веселели дружно с боговете на обилните им тържества.

Древните гърци почитали двамата братя-близнаци като богове, които закриляли хората от всички рискове и ги покровителствували при техните пътувания из родината или в далечни и непознати страни.

Привързаността сред Полукс и Кастор станала въплъщение на братска обич. Господарят на Небето и Земята Зевс трансформирал двамата братя-близнаци в звезди и ги оставил на небето измежду съзвездията, с цел да блестят през нощите и да припомнят на хората за тяхната същинска братска обич.

От „ Митове и митове за съзвездията ”, Ангел Бонов

Картина: Wikimedia Commons

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР