Cамо в България хората се номерират с ЕГН. Подобни идентификационни

...
Cамо в България хората се номерират с ЕГН. Подобни идентификационни
Коментари Харесай

Cамо в България ни номерират с ЕГН. Алгоритъмът е така измислен, че комбинациите не могат да се повторят

Cамо в България хората се номерират с ЕГН. Подобни идентификационни системи има в няколко страни, само че тъкмо този метод за отличаване съществува единствено по родните земи и е въведен през 1977 година ЕГН нахлува в живота ни с разпореждане на Министерския съвет по времето на социализма.

Началото на гражданската регистрация в България е положено още през ХIХ в. по време на турското иго. В края на игото шефът на Русенския вилает Мидхат паша вкарва номерация на популацията.

Това обаче не е било ЕГН. Цифрите се раздавали от османската администрация. Номерата означават тома, книгата, главата и страницата в регистъра, в които е записан съответният човек. Подредбата се правела съгласно йерархията в фамилията - на една и съща страница от регистъра преди всичко е поставян мъжът, а след него се подреждат дамата, децата и всички останали членове на семейството.

След въвеждането на ЕСГРАОН през 1977 година единствено за месец са раздадени номера на всички тогавашни поданици на България. Това се случва от 1 до 30 ноември. В този къс интервал са интервюирани над 8 млн. души. Всички те са записани в регистъра на ЕГН.

До края на април 2014 година в България има издадени над 11,5 млн. цивилен номера. Точната им численост обаче в никакъв случай не може да се фиксира, защото непрекъснато се трансформира.

Базата данни се актуализира всекидневно. Точно в 15,00 часа всеки ден в нея се вписват всички новородени, умряли, сключили брак или разведени. Попълват се промененените адресни регистрации и всички други данни, с които човек попада в системата. След това справката се изпраща на Министерство на вътрешните работи.

Възможните номерации на процедура в никакъв случай не могат да се изчерпат. Алгоритъмът е по този начин фиктивен, че не разрешава комбинациите да се повторят в нито един миг. Той дава опция тъкмо за 365 000 регистрации годишно, или по 1000 дневно.

Гражданският номер съдържа информация за датата на раждане, мястото на първа гражданска регистрация и пола на всеки българин. Уникалността на кода се дефинира от трите числа, които стоят след датата на раждане. Реално те може да бъдат от 000 до 999. Така се оказва, че даже и в годините с най-голяма раждаемост в страната на ден са раздавани не повече от 38% от свободните номера.

След като едно ЕГН е даден на един човек, той в никакъв случай повече не може да се употребява за различен. ГРАО генерира номерата за всеки ден. За да бъде даден нов ЕГН, служителят на дирекцията влиза в системата и резервира първия свободен номер. Изборът обаче е повлиян от пола на лицето. Предпоследната цифра на кода демонстрира точно дали индивидът е мъж (ако тя е четна) или жена (ако е нечетна).

Освен че при поръчката човек получава неповторим номер, към съответните числа в регистъра се пази и досие, в което са записани актът за раждане, разрешението за непрекъснато престояване, решението за даване на статус на емигрант или актът за натурализация от президентството.

Все отново има метод ЕГН да бъде изменен. Съществуващата система, която е била употребена доста рядко, резервира и остарелия номер. Административна смяна може да се изиска, когато в гражданския номер са сбъркани датата на раждане или полът.

Властите употребяват кодовете за следене. В други страни най-често кодовете съставляват номера на документи като данъчна регистрация, обществени осигуровки, шофьорски книжки или паспорти.

Така жителите и краткотрайно пребиваващите в страната още веднъж са маркирани, само че не посредством непосредствено номериране на индивида. Идентификационните числа се употребяват за потвърждаване на самоличността.

Номерирането разрешава на управляващите непрекъснато да наблюдават хората. Това, несъмнено, в множеството случаи е обвързвано с функционалности на страната като събиране на налози, обществено подкрепяне или просто статистика. Както у нас, по този начин и в чужбина човек получава номер още с раждането си или в някои страни - при навършване на пълноправие. Временнопребиваващите пък получават персонален код при влизането си в непозната страна.

“В страни като Германия и Унгария слагането на номера на хората е сметнато за противодържавно - напомня юристът Александър Кашъмов. - Конституционните съдилища на тези страни са го сметнали за нарушаване на съответния указател. От тази позиция е резонно да се мисли за преразглеждане на тези системи. За задачата би трябвало да се включат експерти, които да могат да оценят техническите и финансовите параметри на нова система. Но към момента съществуват и други страни, в които работи идентификационният номер. "

Зараждането на номерирането в чужбина нормално не е било обвързвано с персоналната идентификация. В Съединени американски щати да вземем за пример персоналните числа първоначално са били раздавани поради обществените осигуровки. Днес обаче същите цифри де факто служат за персонален код.

Държавите, чиито системи за номерация са най-близки до нашия ЕГН и в тях са кодирани датата на раждане, полът и друга персонална информация, са Румъния, Албания, Австрия, Казахстан, Китай, Полша, Чехия, Словакия, страните от някогашна Югославия, цяла Скандинавия, Прибалтика и огромна част от страните в Южна Америка.

Броят на цифрите, с които хората са обозначавани в другите страни, се движи в необятен диапазон. Например в Сан Марино числата са единствено 5, до момента в който в Китай, където месторождението също е част от кода, доближават до 13.

Италианците пък имат “фискален код " от 16 знака. Съставя се от първите съгласни на името и семейството и от знаци за рождената дата, пола, общините на раждане и на местоживеене.

Кодът в някои страни не е еднакъв според от това защо се употребява. Възможно е да бъдат махани или прибавяни числа съгласно региона, в която ще бъде прибавен.

Social Security Number се назовава системата в Съединените щати. Тя съставлява 9-цифрен персонален код, който не съдържа никакви данни за индивида. Формално тази номерация не е наложителна. На процедура обаче, в случай че американец няма подобен номер, той не може нито да си извади шофьорска брошура, нито да си открие банкова сметка или да получи кредитна карта.

Някои от най-развитите страни нямат аналог на нашия ЕГН. Британците да вземем за пример са измежду народите, които не са възприели номерирането. Те имат единствено NI Number за обществено обезпечаване без лични данни. Така е и в Австралия, където се употребява не един, а разнообразни кодове за здравно, данъчно, обществено обслужване. В Германия също няма номерация на хората.

Не единствено у нас обаче е възниквал въпросът могат ли номерата на хората да се употребяват недобросъвестно. Още през 1991 година унгарците скочиха против идентификаторите и Конституционният им съд реши, че персоналният номер, “задължителен за всеки, който може да бъде използван без ограничавания, е неконституционен ". Въпреки това изрично решение, въпреки всичко персоналният номер и в Унгария се употребява в доста сфери.

Именно за задачите на сигурността в доста страни кодовете не се оповестяват при множеството интервенции, за които у нас е необходим. В чужбина не ти желаят номера, когато си плащаш тока, нито с цел да си вземеш филм от видеотека. В редица страни той се изисква единствено за налози, обществено обезпечаване, публичен ред и опазване на здравето. В Съединени американски щати обаче не можеш да направиш никаква информация без този персонален код.

16 години след нас руснаците вкарват ИНН (Идентификационный номер налогоплательщика). Такъв обаче получават освен физически, само че и юридически лица. Само преди година Казахстан също вкара система, която значително се приближава до българската. Техните кодове обаче съдържат повече номера.

“Във Англия няма цивилен номера и персонални карти, а паспорт се изважда единствено за пътешестване в чужбина, сподели Кашъмов. Там, в случай че си извадиш шофьорска брошура, тя не предстои на периодическа замяна, както е при нас.

Поставя се въпросът каква е задачата, за какво пък би трябвало институциите да получават настоящи персонални данни без причина. " Застрахователи вписват клиенти в партийни описи.Застрахователна компания присъединила свои клиенти в изборни описи, като употребила непосредствено данните, които те са дали при регистрацията на колите си в компанията.

" Застрахователят, при който са вписани всички коли на фамилията ми, присъединил майка ми, татко ми и сестра ми в листата на една от партиите ", споделя пред в. " 168 часа " млад мъж от Варна, който желае да резервира анонимността си.

Няколко дни преди да нашуми историята с откраднатите персонални данни, представител на компанията, в която са застраховани колите, се обажда на майката на момчето, която преди малко е приключила регистрацията на колата си във компанията. При последното оформяне на документите в диалога се прокрадва и непряк въпрос: " Имате ли нещо срещу да ви включим в листата на еди-коя си партия? " Жената дава единодушието си, само че по този начин и не се подписва на никое място нито пък особено дава ЕГН-то си за тази цел.

" Когато разбрахме за историята с ЕГН-тата, със фамилията ми взехме решение да проверим дали и нашите имена не попадат в някой лист. Никой от околните ми не се е подписвал в поддръжка на която и да е партия ", споделя младежът.

Момчето не е очаквало, че някой от околните му ще се окаже в описите, само че все пак, когато схванало за опцията да ревизира в интернет дали ЕГН-то му е било употребявано без негово единодушие, от любознание решило да опита.

Проверявайки ЕГН-тата си, се оказало, че всички от фамилията му с изключение на него самия са включени в един и същи лист Веднага се досещат по какъв начин се е стигнало до такава степен. Майката, бащата и сестрата на младежа са застраховали колите си в една и съща компания. Партията, в чийто лист са включени имената на пострадалите, е същата, за която представителят на застрахователната компания попитал майката на момчето дали би имала срещу да поддържа.

" Да, майка ми се е съгласила, само че въпреки всичко не се е подписала сама. Получило се по този начин, че в листата са и татко ми, и сестра ми, които също са си застраховали колата там. Аз нямам кола и надлежно - застраховка, несъмнено по тази причина не попадам ", споделя младежът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР