Бюст-паметникът на Васил Левски в Ямбол, чийто автор е скулпторът

...
Бюст-паметникът на Васил Левски в Ямбол, чийто автор е скулпторът
Коментари Харесай

Паметникът на Васил Левски в Ямбол беше открит навръх 185-та годишнина на Апостола

Бюст-паметникът на Васил Левски в Ямбол, чийто създател е скулпторът Любомир Добрев, беше открит през днешния ден, на 185-та годишнина от рождението на Апостола, с празнична гала, в която участваха представителни военни елементи от гарнизон Ямбол, Духовият оркестър при Народно читалище „ Съгласие – 1862 “ и деца от ямболските детски градини и учебни заведения.
На събитието участваха представители на локалната и държавната власт, началникът на гарнизон Ямбол, патриотични организации, жители.
Кметът на община Ямбол Валентин Ревански и ръководителят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков смъкнаха лентата и покривалото от бюст-паметника на Левски.
Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий, архиерейски наместник на Ямболска духовна околия, отслужи водосвет за освещаване на паметника в съслужение със свещеноиконом Янко.
Директорът на Драматичен спектакъл „ Невена Коканова “ – Ямбол Михаил Лазаров и петгодишната Сиана Стоянова от Детска градина „ Слънце “ рецитираха одата „ Левски “ от „ Епопея на забравените “ на Иван Вазов.
„ Щастлив съм, че и в нашия град отдаваме дължимото на великия българин Васил Иванов Кунчев. Искам да благодаря на всички, които помогнаха това да се случи. Тази родолюбива самодейност сплоти в обща идея деца от ямболските учебни заведения и детски градини, общински съветници, компании и физически лица. Много ямболлии, които живеят зад граница, също помогнаха за построяването на този бюст-паметник. „ Всичко се състои съгласно нас в нашите задружни сили, “ както споделяше Левски. Днес, застанали пред лика на Апостола, още веднъж разбираме какъв брой значими са тези негови думи. Радвам се, че дружно успяхме да изградим паметника и родолюбивата концепция не остана единствено на думи ”, сподели кметът на Ямбол Валентин Ревански.
Той добави, че този паметник на Васил Левски ще припомня на нашите наследници, на идните генерации – за дедите ни, дали живота си, с цел да бъдем свободни ние през днешния ден. Ще ги кара да си спомнят за предишното ни, тъй като народ, който няма минало, няма и бъдеще.
Припомняме, че концепцията за основаването на бюст-паметника датира от 2014 година и е на Петър Панков – основател на съдружие „ Левски-Дяконът “.
Пет години по-късно, през април 2019 година, Общински съвет -Ямбол дава единодушие за слагане на монумент в града, само че дарителската акция започва едвам преди една година – през април 2021-а.
Събраната сума по дарителската сметка към възлиза на 34 396,39 лв..
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР