Бюст паметник на световноизвестния български оперен певец Борис Христов беше

Бюст паметник на световноизвестния български оперен певец Борис Христов беше ...

В Пазарджик откриха паметник на оперния певец Борис Христов.


Бюст паметник на световноизвестния български оперен певец Борис Христов беше открит в Пазарджик. Идеята на местната адвокатска колегия намира съмишленици в лицето на общинската администрация и бизнеса в града. Бюстът е дело на скулптура Иван Чапкънов-Чапа, който е добър приятел на Борис Христов.

Пазарджик

Паметникът на Борис Христов се намира пред Съдебната палата в Пазарджик. Мястото не е избрано случайно, защото преди да наметне пелерината на Мефистофел, басът носи съдийска тога.
Иван Кобаков, историк: Когато Христов е пледирал или обявявал присъди, така гласово ги е обявявал, че съдебната зала е изтръпвала и буквално е онемявала...
Идеята за новата скулптура е на адвокат Николай Антов, а средствата са осигурени от пазарджишкия общественик Емил Йончев. Автор на бюста е Георги Чапкънов.
Хари Харалампиев - председател на ОС в Пазарджик: Ние трябваше да покажем, че българската памет е жива и че всъщност този гениален българин заслужава своя паметник. За мен паметникът е като жив човек, защото той е един от белезите на безсмъртието.Георги Чапкънов - Чапа: За щастие се познавахме лично и аз го боготворих. Такъв велик бас няма. Не е имало и няма да има.
Чапкънов се надява с творбата си да предизвика любопитство у младите българи, за да научат повече за неповторимия Борис Христов.

Източник: bnt.bg