Бюджетната комисия в Народното събрание ще разгледа окончателно промените в

...
Бюджетната комисия в Народното събрание ще разгледа окончателно промените в
Коментари Харесай

Комисията по бюджет гледа окончателно промените в данъчните закони

Бюджетната комисия в Народното събрание ще прегледа дефинитивно измененията в Законите за Данък добавена стойност, локалните налози и такси и корпоративното подоходно облагане.


БГНЕС напомня, че новата стратегия за приемането на бюджета стартира в четвъртък с приемането на към този момент утвърдените от отрасловата комисия данъчни закони, заяви в сряда финансовият министър Асен Василев. Той и ръководителя на бюджетната комисия Йордан Цонев от Движение за права и свободи организираха среща, с цел да се схванат по тематиката, откакто ГЕРБ-СДС не влязоха за съвещание ден по-рано поради проблема " Пирогов ", а самите депутатите от Движение за права и свободи го напуснаха.

През новата седмица ще бъдат признати план-сметката на страната, оставащите данъчни закони, както и дребните бюджети. Преди Коледа бюджетът на страната за 2024 година ще бъде утвърден.

" Няма по какъв начин бюджетът да става пленник на някой началник на болница ", разяснява Асен Василев във вторник.

Основният проблем при Закона за Данък добавена стойност е ставката за ресторантьорите. При останалите към този момент утвърдени на второ четене от Комисията по бюджет данъчни закони, предлаганите от финансовото министерство ограничения за изсветляване на стопанската система не бяха признати, напомня публичното радио.

Те биха залогът Асен Василев да се съгласи да остави косвения данък на равнище от 9% за ресторантьорите. Въпреки че мярката бе наложена като облекчение за сектора поради шока от Covid пандемията, другояче би трябвало да се върне на естествените равнища от 20 на 100. Остават въпросителни и към пазарните оценки на жилищата, които могат да се окажат в основата на повишаване на локалните налози и такси. Също по този начин световният налог от 15%за огромните корпорации под въпрос, който ще бъде разискван по Закона за корпоративното подоходно облагане в бюджетната комисия. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР