Бюджетната комисия прие Проект на решение за приемане на Проект

...
Бюджетната комисия прие Проект на решение за приемане на Проект
Коментари Харесай

Бюджетна комисия също одобри проекта за още 8 изтребителя F-16

Бюджетната комисия одобри Проект на решение за приемане на Проект за капиталов разход „ Придобиване на нов вид военен аероплан “ - втори стадий, с вносител Министерския съвет с 13 гласа “за ”, 4 гласа “против ” и 1 “въздържал се ”, съобщи БГНЕС.

В сряда планът за втората партида изтребители F-16 беше подсилен и от Комисията по защита.

Депутатите от бюджетна комисия утвърдиха с 16 гласа “за ” промени в Закона за налозите върху приходите на физическите лица, импортиран от Министерски съвет. Законопроектът за промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, импортиран от Божидар Божанов от Българска социалистическа партия обаче не беше признат, защото получи 8 гласа “за ” и 9 гласа “въздържали се ”.

Кирил Ананиев от ГЕРБ и Румен Гечев от Българска социалистическа партия обявиха, че кардинално поддържат концепцията за приемане на законопроекта, само че съгласно тях това би трябвало да се случи след нужната осведоменост. По същия законопроект Мартин Димитров от Демократична България предложи въвеждане на електронни ваучери за храна и цифровизация на процесите сред администрациите и операторите, като посочи, че Министерството на стопанската система и промишлеността, както и електронното министерство поддържат това предложение. От Министерството на финансите присъединяване взе заместник-министърът Людмила Петкова, като изясни, че министерството поддържа дигитализацията, само че такава промяна би трябвало да се направи при започване на годината, след което акцентира, че контролът по ваучерите ще бъде усложнен.

От Българската стопанска камара поддържаха електронните ваучери за храна, само че също означиха, че тяхното приемане ще бъде затруднено, тъй като ще се изисква несъмнено количество време.

„ Важно е да се направи нужното, с цел да може ваучерите да бъдат обложени с налог по отговарящ метод ”, разяснява още заместник-председателят на БСК Станислав Попдончев, който участва на съвещанието.

Същият законопроект – за корпоративното подоходно облагане, импортиран обаче от Министерски съвет, беше признат с 14 гласа “за ” и 2 гласа “въздържали се ”.

Заместник-министърът на финансите Людмила Петкова изясни, че се чака приходите в бюджета при минимална ставка от 33% да бъдат 72 млн. лева

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните хранилища беше четвъртият признат законопроект с 14 гласа “за ” и 2 гласа “въздържали се ”.

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за налог върху добавената стойност, импортиран още веднъж от Министерски съвет, беше признат с 13 гласа “за ” и 2 “въздържали се ”.

Десислава Алексиева от “Асоциация българска книга ” предложи да бъде оставена за непрекъснато 9%-та ставка Данък добавена стойност на книгите.

„ 8 млн. лева в вероятност от пониженото Данък добавена стойност за книгите и 4 млн. лева от учебниците се чака да постъпят в бюджета ”, съобщи още Алексиева.

Красимир Вълчев от ГЕРБ обаче посочи, че трайното понижаване на ДДС-то няма да бъде осъществено с смяната на в този момент гласуващия се Закон за налог върху добавената стойност, а съгласно него би трябвало да се промени Закона за добавената стойност от 2020 година

Комисията с изключение на, че одобри разпоредбите за вътрешния си ред, дефинира и 7-членен състав на подкомисията за надзор на обществените средства към бюджетната комисия. Така само неприет от бюджетната комисия остана законопроектът за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, импортиран от Божидар Божанков от Българска социалистическа партия. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР