Бюджетът завършва октомври с излишък от 2.493 млрд. лв. или

...
Бюджетът завършва октомври с излишък от 2.493 млрд. лв. или
Коментари Харесай

Към края на октомври са събрани 87% от планираните данъци

Бюджетът приключва октомври с остатък от 2.493 милиарда лева или 2.5% от прогнозния БВП за годината. Това сочат месечните доклади на първостепенните разпоредители с бюджет, оповестява от Министерството на финансите. Този резултат идва от остатък по националния бюджет от 2.678 милиарда лева и недостиг по европейските средства от 185.3 млн. лева

В структурно отношение салдото по националния бюджет регистрира усъвършенстване по отношение на регистрираното за същия интервал на 2016 година, главно заради растежа на данъчните, в това число осигурителните доходи, изясняват от министерството. В същото време салдото по сметките за средства от Европейски Съюз през актуалната година се утежнява заради базов резултат от миналата година. Той е обвързван с възобновени към България грантове от Европейски Съюз при започване на 2016 година за осъществени разноски в края на 2015 година, когато бе пикът на заплащанията по плановете за предходния програмен интервал 2007–2013 година.

Постъпилите доходи и помощи по консолидираната фискална стратегия (която с изключение на републиканския бюджет включва и този на общините, на правосъдната власт, на университетите, на държавните медии и др.) към октомври са 29.166 милиарда лева или 82.3% от годишните планове.

Съпоставени със същия интервал на миналата година, данъчните и неданъчните доходи нарастват с 8.7%, до момента в който постъпленията от помощи са по-ниски.

Общата сума на данъчните приходи, в това число приходите от осигурителни вноски, възлиза на 24.469 милиарда лева, което съставлява 87.3% от плануваните за годината доходи. Съпоставено с данните към октомври 2016 година данъчните приходи нарастват номинално с 9.7%.

Приходите от директни налози са 86.4% от плануваните в плановете за годината, като по отношение на същия интервал на миналата година нарастват с 10.6%.

Приходите от косвени налози към края на октомври доближават 87.7% от плановете за годината.
Съпоставено с данните към октомври 2016 година, постъпленията в групата нарастват със 7.2%.

Постъпленията от Данък добавена стойност са 90.2% от плануваните. Съпоставени с миналата година, приходите от Данък добавена стойност нарастват с 8.9%. Размерът на невъзстановения Данък добавена стойност към края на октомври е 56.9 млн. лв..

Приходите от акцизи са 83% от плана, а от мита - 95.4% от плана за годината.

Приходите от обществено и здравноосигурителни вноски са 86.6% от разчетените за годината. Съпоставено със същия интервал на миналата година, приходите от осигурителни вноски нарастват номинално с 14.4% (865.7 млн. лева).

Разходите към края на октомври са 26.673 милиарда лева, което е 72.5% от годишните планове. Спрямо година те по-рано те нарастват с към 2 милиарда лева

Всичко, което би трябвало да знаете за: Бюджет 2017 (75)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР