Бюджетът за дентална помощ за т.г. да се увеличи с

...
Бюджетът за дентална помощ за т.г. да се увеличи с
Коментари Харесай

Зъболекари настояват за още 22 млн. лв. в бюджета

Бюджетът за дентална помощ за т.г. да се усили с близо 22 млн. лева, упорстват от управлението на Българския зъболекарски съюз (БЗС). Така парите за дентална помощ може да доближат 262 050 000 лева Сега в бюджета на НЗОК са планувани 239 700 000 лева, уточни ръководителят на съсловната организация доцент Николай Шарков. Зъболекарите напомнят, че активността им е мощно ощетена от пандемията от КОВИД и въпреки парите за нея да нарастват в бюджета на НЗОК, не могат да покрият високата инфлация. Ако средствата не се покачат, има възможност сътрудниците да откажат да сключат контракти с НЗОК, което би било в ущърб на пациентите, изключително в дребните и отдалечени обитаеми места, уточни доктор Борислав Миланов, основен серкетар на БЗС.

Ние работим на 35 сантиметра от входа и изхода на инфекцията, разяснява доцент Шарков. Въпреки това зъболекарите не получават възнаграждение за работа на " първа линия ".

От БЗС разясниха, че в пакета действия за протезирането на пациенти над 65 година сега е включено единствено клиничното възнаграждение на възобновяване функционалността на дъвкателния уред при цялостна обеззъбена горна и/или долна челюст с горна и/или долна цяла плакова зъбна протеза. В това число са и контролни прегледи за интервал от 4 години. Тоест, заплаща се единствено активността на зъболекаря, само че не е планувано възнаграждение на самата зъбна протеза като здравно произведение. По думите на доцент Шарков, в случай че се промени Наредбата, НЗОК ще може да заплаща на лекаря по дентална медицина, а той да заплаща на зъботехник за разработване на протезата, откакто откри, че пациентът няма недоволства от нея.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР