Бюджетът не е счетоводно упражнение, а политическо решение. Това заяви

...
Бюджетът не е счетоводно упражнение, а политическо решение. Това заяви
Коментари Харесай

Любомир Дацов: Еврозоната според мен е отписана вече

Бюджетът не е счетоводно упражнение, а политическо решение. Това съобщи пред БНР Любомир Дацов, някогашен заместник-министър на финансите.
 
Днес е последният вероятен период, в който би трябвало да бъдат пуснати документите за координиране. В късните часове Министерството на финансите ще разгласи бюджета, който е разполагаем, чака той. Според финансиста " огромният въпрос е дали да бъде импортиран и с какви параметри да бъде импортиран ".
 
Министерството на финансите ще внесе бюджет при непроменени политики, тъй че да остави опцията на политическите партии вътре в Народното събрание да поемат отговорността, с цел да бъде реализирана задачата 3% недостиг, счита Дацов.
 
" Ще изпратят по-скоро базов вид и политическите партии ще си изберат какво да създадат. "
По думите му бюджет няма по какъв начин да не бъде импортиран сега, освен поради приключването на периода за удължение на остарелия бюджет, само че и предвид на нужното изпращане на документи към Европейски Съюз за координиране на бюджетните и икономическите политики.
 
 Любомир Дацов Любомир Дацов Източник: МФ
Дацов предвижда, че в случай че не бъдат взети ограничения, дефицитът до края на годината ще стигне 8-9 милиарда лв., което е 5-6% от Брутният вътрешен продукт. Законодателите ще би трябвало да изберат типа на политиките – приходни ограничения, или да намерят отнякъде 3 милиарда за разходната част, уточни специалистът.
 
Ако имаме въобще някакъв политически блян за еврозоната, бюджетът би трябвало да бъде признат сега, акцентира Любомир Дацов. " Еврозоната съгласно мен е отписана към този момент. За да влезем и да покрием стандартите, ние би трябвало да предприемем структурни ограничения ".
 
Ако влезе бюджетът и няма концепция за държавно управление, ще се повтори това, което към този момент сме виждали. Ако няма единодушие за бюджета, обстановката ще бъде сходна с предходните случаи – всеки ще се готви за избори и ще се пробва да флиртува с гласоподавателите, разяснява Любомир Дацов.
 
Избирателят си гледа от неговото прозорче, без да схваща, че като му се усилват приходите, продължава да стои инфлацията, посочи той.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР