Бюджетът на Варна е частично блокиран. С изключение на държавно

...
Бюджетът на Варна е частично блокиран. С изключение на държавно
Коментари Харесай

Бюджетът на Варна е частично блокиран, твърди председателят на Общинския съвет -

" Бюджетът на Варна е отчасти блокиран. С изключение на държавно делегираните действия всичко останало е под въпрос ". Това съобщиха на брифинг председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов и неговите заместници Христо Атанасов и Генадий Атанасов.

Според тях, ако регионалният шеф оспори в съда прегласуваните във вторник от локалния парламент решения, измежду които тези за изтегляне на заем и за продажбата на парцели, има голямо възможност въпросните решения до края на годината да не влязат в действие. Това ще наложи актуализация на бюджета и орязване на забележителен брой разноски.

В Общината са постъпили редица подписки от жители и компании, остро възразяващи против връщането на решенията. Над 3 500 физически лица и повече от 25 юридически лица са настояли Общинският съвет да препотвърди позицията си за поемането на дълготрайния дълг, стана ясно на брифинга. 

" Капиталовата стратегия на процедура е блокирана. Част от приходите от Годишната стратегия за ръководство и предписание с парцели – общинска благосъстоятелност през 2022 година, която бе измежду върнатите от регионалния шеф, са заделени за рехабилитация на пътната инфраструктура. Няма по какъв начин при неналичието на доходи да запълним и една дупка на територията на града ", съобщи Балабанов.

По думите му под въпрос са редица инфраструктурни планове, измежду които построяването на ново осветяване на Катедралата, ремонтът на стадион „ Спартак ", покриването на открития басейна „ Приморски ". Ремонтите на читалища, учебни заведения, здравни заведения, ВиК планове в прилежащи села и вилни зони, които хората чакат от години, също са блокирани.

Балабанов изясни, че от годишната стратегия в бюджета се чакат към 20 млн. лв..

„ Държа да поясня, че ние не сме взели решение за продажбата на 140 дка парцели. Тази стратегия е планиран документ, част от бюджета на общината по силата на закона, и за всеки обособен парцел след това ще се взема решение по какъв метод и на каква цена да се разпореждаме с него. Процедурите са тежки, всяко едно решение би трябвало да мине през Общинския съвет, да влезе в действие, след което да се организира съответната тръжна или конкурсна процедура. Всичко това ме кара да мисля, че зад видимо законосъобразни претекстове се крият едни други цели, като резултатът от това ще го забележим в края на годината и идната година ", сподели още той. 

Стана ясно и че поради " невижданата рецесия разноските на общината са доста нараснали при непокътнати размери на локалните налози и такси ".

„ Най-вероятно ще се постанова да вземаме спомагателни решения за опрощаване на вземания от избрани групи хора, каквато е практиката през последните две години. Затова тази година бе належащо да се извършат разпоредителни покупко-продажби в малко по-голям размер от нормалния ", сподели Тодор Балабанов.

По думите му Община Варна не се тормози от инспекции нито от Министерство от финансите, нито от Сметната палата.

„ Проверките от 1,5 година не са спирали. Няма по какъв начин да си позволим да взимаме решения, които са отвън рамките на закона, тъй като това би се отразило на редица други фактори. Онзи ден излезе годишният отчет на Българската организация за кредитен рейтинг. Смятате ли, че в случай че имаше нарушавания, БАКР щеше да затвърди рейтинга на общината. А в отчета ясно и тъкмо е записано, че резервираме доста положителния кредитен рейтинг, който надвишава, както в загатнато в документа, този на страната ", попита ръководителят на Общинския съвет.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР