Бюджетът на държавата излезе с лек излишък от 115 млн.

...
Бюджетът на държавата излезе с лек излишък от 115 млн.
Коментари Харесай

Концесията на летище София изведе хазната с лек излишък

Бюджетът на страната излезе с лек остатък от 115 млн. лева в края на април, откакто през март бе регистриран недостиг от 619 млн. лева Това демонстрират данните на финансовото министерство, като за април те са предварителни.

През първото тримесечие на годината правителството направи рекордните 11.967 милиарда лева разноски - с 25% повече от същия интервал на 2020 година, което отвори дупка в хазната още при започване на годината. През април тя към този момент е запълнена главно благодарение на еднократната предплатена вноска в размер на 660 млн. лева от концесионера на летище " София ".

Финансовият министър в оставка Кирил Ананиев изясни по-големите разходи с ограниченията за справяне с COVID-пандемията за над 1.3 милиарда лева през първите три месеца на годината. В сметката обаче той включва и разноски, които нямат връзка с ковид, а са чисто предизборни ходове на ГЕРБ - да вземем за пример месечната добавка от 50 лева. за пенсионерите от август насам и 10%-ния растеж на заплатите на всички заети в бюджетната сфера от началото на годината.

И през април разноските в бюджета не престават да растат изпреварващо увеличението на приходите. За първите четири месеца на годината са изхарчени 16.545 милиарда лева при 12.991 милиарда лева година по-рано. Увеличението на разходите спрямо предходната година е над 27%, до момента в който приходите в бюджета нарастват с 12%. 

Значителният растеж на разноските през първите четири месеца на 2021 година по отношение на същия интервал на миналата година е обвързван от една страна с по-ниската база през 2020 година, когато има регистрирани доста по-малки по мярка разноски за битка с пандемията от COVID-19, показва финансовото министерство. От друга страна по-големите разноски се дължат и на политиката по приходите и политиките в обществената сфера, заложени в бюджета за 2021 година, допълват от ведомството. Само добавката от 50 лв. към пенсиите за месеците от януари до април коства на бюджета 420 млн. лева. В частта на финансовите разноски също се регистрира растеж по отношение на същия интервал на миналата година, само че повече данни ще бъдат оповестени след месец.

Приходите в хазната към края на април се чака да са 16.660 милиарда лева. - 35 % от годишния разчет и с 2 милиарда лева повече по отношение на първите четири месеца на м. година Ръстът се дължи на по-високите данъчни и неданъчни доходи, които нарастват с 2,3 млрд. лв., до момента в който постъпленията от помощи понижават с 300 млн. лева, показват от МФ.  По-подробна разбивка за приходите в бюджета към края на април също ще бъде оповестена след месец.

 

ДАНЪЧНИ ПРИХОДИ

За първото тримесечие на годината постъпленията от налози върху приходите на физически лица са в размер на 1.115 млрд. лева, което е със 117,2 млн. лева повече от предходната година. Ръст се регистрира както в приходите от приходи по трудови контракти, по този начин и при данъците, платени от хората със свободни специалности и приходи от цивилен контракти.

Спад има обаче в корпоративни налози - към март 2021 година в хазната по това перо са влезли 143,6 млн. лева, което е понижение със 161,7 млн. лева Това се дължи главно на по-ниските доходи от корпоративен налог от нефинансови предприятия (намаление със 155,6 млн. лева.), основно заради изместване на периодите за обявление и внасяне на част от налозите по ЗКПО - от 31 март на 30 юни. През миналата година поради пандемията също имаше удължение на периода за внасяне на корпоративните налози, само че огромна част от компаниите преведоха данъка до 31 март, регистрира МФ.

От най-големия приходоизточник в държавния бюджет - Данък добавена стойност, през първите три месеца на годината са събрани 3.126 млрд. лв., което съставлява 28 % от плануваните за годината и със 185,8 млн. лева повече от същия интервал на м.г.

Приходите от обществени и здравноосигурителни вноски са в размер на 2.827 млрд. лева при 2.649 млрд. лева преди година.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР