Бюджет от над 3.8 млрд. лв. очаква да бъде разпределен

...
Бюджет от над 3.8 млрд. лв. очаква да бъде разпределен
Коментари Харесай

"Развитие на човешките ресурси" е първата одобрена от Брюксел нова европрограма

Бюджет от над 3.8 милиарда лева чака да бъде разпределен по утвърдената оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " Очаква се поддръжка да получат над 740 хиляди души, измежду които младежи, трайно безработни и възрастни Първият приоритет с ограничения, ориентирани към поощряване на заетостта и развиването на уменията
Европейската комисия утвърди първата от новите стратегии на България за интервала 2021-2027 година Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " (ПРЧР) получи зелена светлина от Брюксел тази седмица ще започва след повече от година закъснение.

Бюджетът на програмата е над 3.8 милиарда лева и е съфинансиран от Европейския обществен фонд и националния бюджет. Тя беше изпратена за утвърждение в средата на месец юни. Програмата може да стартира да раздава средства незабавно, защото България към този момент има утвърждение и на отключващия документ за всички стратегии - Споразумението за партньорство, което беше признато предишния месец.

Така евентуално схемите за образование и развиване ще са вторите отворени за финансиране в новия интервал, след старта на, която ще бъде финансирана по Плана за възобновяване и резистентност.
Реклама
Програмният интервал трябваше да стартира още предходната година, само че се забави поради пандемията, възобновяване и договарянето на проекта за резистентност.
Какво включва програмата
Очакван резултат от осъществяването на ПРЧР е през идващите седем години България да преодолее провокациите пред пазара на труда, а повече от 740 хиляди души да бъдат подкрепени. Основните ограничения, които се чака да бъдат осъществени, са свързани както и до момента с повишение на квалификацията, знанията и уменията на заетите.

Предвидените в ПРЧР цели и ограничения са съобразени с констатациите от Европейската комисия за положението на пазара на труда в страната. Акцент е подложен върху нискоквалифицираните лица, ромите и хората с увреждания, които " не престават да се сблъскват със обилни компликации при намирането на работа ", както установи отчета.

Чрез използването на заложените в програмата ограничения се чака проблемите в тези сериозни посоки да бъдат отчасти преодолени.
Реклама Приоритетите
В последния оповестен вид на програмата, който е от месец април предходната година, са заложени три съществени целта с по няколко характерни цели към всеки от тях.

Първият приоритет е ориентиран към поощряване на заетостта и развиването на уменията. Чрез него се цели възстановяване на достъпа до трудова претовареност и включване на ограничения за активиране на всички безработни лица и най-много младежите, което е част от първата характерна цел по този приоритет. Според последния план на ПРЧР за постигането на тази цел са планувани над 360 млн. евро.

Втората цел е обвързвана с модернизиране на службите и институциите, занимаващи се с пазара на труда, за която са планувани към 63.4 млн. евро.

Следващата цел e акцент върху насърчаването на уравновесеното присъединяване на половете на пазара на труда, където са включени ограничения като поддръжка и поощряване потреблението на гъвкави форми на работа, обезпечаването на по-добър баланс сред професионален и персонален живот, поощряване на присъединяване на дамите на пазара на труда посредством сложни ограничения, в това число улеснение на достъпа до услуги за развъждане и грижи за деца и други. Предвидените тук средства са в размер над 20 млн. евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР