Бюджет 2023 и антикризисните мерки бяха основният фокус, върху който

...
Бюджет 2023 и антикризисните мерки бяха основният фокус, върху който
Коментари Харесай

ГЕРБ при Радев: Кабинет под въпрос и план „Red Bull за икономиката“

Бюджет 2023 и антикризисните ограничения бяха главният фокус, върху който президентът Румен Радев насочи разговoра с представителите на ГЕРБ-СДС на старта на консултациите за сформиране на държавно управление. От най-голямата политическа мощ подчертаха заплахата основният финансов закон да се трансформира в „ сватбарско наддаване “, а седемте мерки в поддръжка на бизнеса и националното стопанство като цяло описаха с думите „ Red Bull за стопанската система “.

Победата ви на изборите е голяма отговорност, тъй като страната ни е в тежка политическа и социално-икономическа рецесия. Към първия мандатоносител се гледа с огромна вяра за сформиране на държавно управление, което може да поеме отговорност “, акцентира президентът.

Той дефинира съставянето на държавно управление като значимо освен с цел да има постоянно ръководство, само че да се подсигурява и животът на 48-ото Народно заседание, което има за задача да прокара значими закони.

Томислав Дончев призна заплахата от нови предварителни избори на фона на властващите тънки сметки в Народното събрание. Според него въпреки всичко има опция за образуване на обединяване към общи цели и правила. Дали има капацитет за такова след извършените до момента диалози обаче – не стана ясно. Той увери, че ГЕРБ сигурно ще положат всички старания за сформиране на държавно управление.

В отреденото място на ГЕРБ-СДС като първа политическа мощ Десислава Атанасова разчете „ разбирането на жителите, че би трябвало да приключат опитите в страната “. Именно тя позволи, че дебатът за Бюджет 2023 може да се трансформира в сватбарско наддаване поради сянката на нови предварителни избори на хоризонта. Думите ѝ още веднъж насочват към хипотезата, че постоянно държавно управление мъчно ще бъде излъчено.

Радев не спести упованията си към партиите в 48-ото Народно събрание този път да поемат по-сериозно отговорността си и да не се позволява грешката от последния парламент, когато по думите му „ въпросът за властта обсеби цялата им активност в Народното събрание “.

Един месец не съумяха да сформират съответните парламентарни комисии. Парламентът потъна в кавги, което обезсили и самата негова активност. “

„ Важно е и вашето отношение към бюджета – дали той ще избегне неизбежния избирателен детайл и дали ще даде опция за извършване на целите. Или ще отидем на 3% недостиг, или на 6.6% в цялостно нарушаване на Маастрихтските критерии “, уточни Радев.

Що се отнася до седемте антикризисни ограничения, които ГЕРБ внесе в Народното събрание, депутатът Делян Добрев ги дефинира като „ Red Bull за стопанската система “. По думите му те няма да изискват пари от бюджета и няма да обиден приходната и разходната му част.

Първата и най-важна е компенсацията за бизнеса “, сподели той.

Добрев изясни, че става дума за предлагането промишлеността, която е присъединена на високо напрежение, да получи 100% отплата при цена на тока над 200 лева, а не както до момента – над 250 лева

„ За първи път от началото на годината служебният кабинет организира търг за покупка на газ. Отстъпките, които се реализираха, са надалеч по-добри от предходните контракти за доставка на газ. От първи януари ще желаеме нова тръжна процедура за доставка на газ, тъй като това ще снижи цената на горивото. Имаме и проекторешение за ускорено влизане в еврозоната при съблюдаване на периода от 1 януари 2024 година “, сподели още Добрев.

Приемането на еврото не може да се случи с шеф на Българска народна банка с изминал мандат “, безапелационен беше Радев по въпроса за еврозоната.

ГЕРБ и президентът влязоха в спор по военната тематика. Депутатите акцентираха, че България е считана за слаб член на НАТО и в Алианса не гледат добре на обстоятелството, че страната ни има решение да не се дава въоръжение на Украйна.

„ Аз съм участвал на всички срещи на върха и на нито една не е казано, че България е неефикасен член на НАТО. Както и няма нито един документ или условие, което да задължава страните да дават оръжие “, отвърна от своя страна президентът.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР