Бюджет 2023 Бюджет и финансиДепутатите сътвориха пълен хаос с минималната

...
Бюджет 2023 Бюджет и финансиДепутатите сътвориха пълен хаос с минималната
Коментари Харесай

Ново 20: Служебният кабинет предлага 780 лв. минимална заплата

Бюджет 2023 Бюджет и финансиДепутатите сътвориха цялостен безпорядък с минималната заплатаБюджет и финансиБюджет 2023: В търсене на здрав разсъдък
Вдигане на минималната работна заплата до 780 лева от 1 януари 2023 година ще предложи публично на Министерски съвет служебният министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров. Това заяви той след извършената среща с работодатели и синдикати, на която е обсъждано равнището на минималното заплащане за идната година.

Това е второто предложение на краткотрайната власт за размера на МРЗ през последния месец. Припомняме, че при започване на декември служебният кабинет разгласява план на разпореждане за публично разискване, в което бе записано, че минималното възнаграждение ще бъде увеличено на 770 лева

Тези оферти от кабинета на президента Румен Радев идват паралелно с яростни разногласия в Народното събрание. Там депутатите от „ Продължаваме промяната “ и Българска социалистическа партия настоятелно пробват да прокарат механизъм за установяване равнището на минималната заплата, с който от началото на 2023 година тя би станала 850 лева Бившите съдружни сътрудници работят с ясното схващане, че това ще натежи на бюджета с близо 1 милиарда лева и без формулата да е съгласувана с държавното управление.

Темата бе дискутирана в това число и през днешния ден по време на окончателното гласоподаване на така наречен удължителен закон за бюджета.

Опитвате се да изземвате функционалности на изпълнителната власт “, предизвести депутатите служебният министър председател Гълъб Донев.

Според изчисленията на министър Лазаров нарастването на минималната заплата на 780 лева съставлява към 10% растеж и се равнява на 50% от междинната работна заплата за 2021 година

Това предложение би изпреварило и показателя на потребителските цени. С сътрудниците ще настояваме от 1 януари да се усили минималната заплата на 780 лева Може да поемем подобен ангажимент и това е нашето предложение “, съобщи Лазаров.

Подобен растеж на минималното заплащане ще усили недостига с към 300 млн. лева, сочат изчисленията. 

Предложеното равнище обаче не се хареса нито на бизнеса, който упорства индикаторът да се дефинира по браншове, нито на синдикатите, които желаят и поръчка за второ нарастване по-късно през годината.

Припомняме, че депутатите сътвориха цялостен безпорядък с гласуването си за минималната заплата тази седмица, като в комисия даже бе утвърдено клас прослужено време да влезе като съставен елемент от нея. Впоследствие от „ Продължаваме промяната “ отдръпнаха поддръжката си за това предложение на ГЕРБ, а през целия ден през днешния ден депутатите отхвърлят да го прегледат дефинитивно в зала.
Депутатите сътвориха цялостен безпорядък с минималната заплата
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинминимална заплата минимална работна заплата Лазар Лазаров длъжностен кабинет повдигане на заплати ПоследниНай-четениБюджет и финанси 80 Ново 20: Служебният кабинет предлага 780 лева минимална заплата Регулации 88 Комисия за защита на конкуренцията се ускори да ревизира договорката на Спас Русев за „ Булсатком “ Крипто 80 Криптовалутите може да отключат идната финансова рецесия Транспорт 848 По-евтини винетки и по-скъпи тол такси влизат в действие от 1 януари Компании 2690 Българската „ Мегапрофил ИГ “ удвоява производството си в Русе Компании 2297 Profine Energy желае да строи плаваща слънчева централа в язовир „ Огоста “ Телекомуникации 2249 Nokia и Ericsson напущат Русия и се чака срив на мобилните мрежи Компании 1704 Върховният съд спря една от покупко-продажбите на Vivacom Всички новиниОще от Бюджет и финанси Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР