Бюджет 2023 Бюджет и финансиДепутатите очакват удълженият бюджет да действа

...
Бюджет 2023 Бюджет и финансиДепутатите очакват удълженият бюджет да действа
Коментари Харесай

Социалната комисия прие пенсиите да се вдигат по ново „швейцарско правило“

Бюджет 2023 Бюджет и финансиДепутатите чакат удълженият бюджет да работи до юлиБюджет и финансиДепутатите отвориха данъчните закони за промени
Вдигане на компенсацията за майчинство до равнището на минималната работна заплата от 710 лева и смяна на така наречен „ швейцарско предписание “ за пенсиите гласоподаваха депутатите на първо четене в обществената комисия. И двата законопроекта не са подкрепени от финансовото министерство, както стана ясно на провелия се ден по-рано Национален съвет за тристранно съдействие. Въпреки това вносителите им – надлежно от Българска социалистическа партия и от „ Продължаваме промяната “ – съумяха да намерят съидейници и концепциите им бяха утвърдени.

Радостта за Българска социалистическа партия остана непълна, защото депутатите отхвърлиха да поддържат другия план на левицата, а точно преизчисляването на всички пенсии от 1 януари. Идеята бе жигосана от „ Възраждане “ като „ див популизъм “, защото в условия на служебно държавно управление и без приемане на нов бюджет за идната година Българска социалистическа партия желае да натовари фискалната рамка с нови 2 милиарда лева, които да служат за въпросното повдигане на пенсиите. Откъде тъкмо да дойдат средствата от столетницата не прецизираха.

Бившият обществен министър на ГЕРБ Деница Сачева разказа концепциите, прегледани в комисията през днешния ден, като „ законопроекти на парче “ и предложи провеждането на разбор на пенсионната система и организирането на полемика с специалисти.
100 млн. лева за майчинство
Вдигането на майчинството от 1 януари на 710 лева ще коства към 100 млн. лева От Българска социалистическа партия още веднъж не прецизираха тъкмо от кое място ще дойдат средствата, а депутати предизвестиха, че залагането на сходни разноски, без те да са планувани в бюджета, рискува нарушаване на Закона за обществените финанси. Подобна теза изрази и служебният обществен министър по време на вчерашната тристранка.

Според законопроекта на Българска социалистическа партия компенсацията за развъждане на дете не просто се подвига на 710 лева, а се обвързва като 100% от минималната работна заплата.

От Българската стопанска камара разкритикуваха метода и цитираха институции като Международния валутен фонд и Световната банка, които са срещу обвързването на помощи с минималната работна заплата.

От ГЕРБ и Движение за права и свободи не поддържаха концепциите с причините, че това няма да дава еластичен метод при определянето на минималната заплата и че е по-адекватно да бъде „ част от нещо “, а не 100%.

Предложения за компенсации и пенсии да се преглеждат в дълготрайна стратегия “, прикани Сачева.

Според плана на Българска социалистическа партия тази мярка е ориентирана към 30 хиляди млади фамилии с дребни деца.

От „ Продължаваме промяната “ пък лансираха концепцията сред двете четения на плана да се предложи освен майката и бащата на дете да могат да употребяват майчинство, а да вземем за пример и някоя от бабите.
Надежда за по-високи пенсии
Депутатите първоначално утвърдиха и предлагането на „ Продължаваме промяната “ за изменение на механизма, по който годишно би трябвало да се осъвременяват пенсиите – така наречен „ швейцарско предписание “. Идеята на групировката е приходите на хората от третата възраст да се покачват с %, еднакъв на по-голямото от 100% растежа на осигурителния приход или 100% от инфлацията вместо със сбора на 50% от растежа на осигурителния приход и 50% от инфлацията за миналата година.

Идеята е по този метод пенсиите на възрастните хора да се покачат повече при годишното осъвременяване.

За съпоставяне, според настоящото „ швейцарско предписание “ се чака пенсиите да бъдат вдигнати от 1 юли с 12%. А в случай че то бъде променено, както предлага Политическа партия, те би трябвало да бъдат осъвременени с 12.7%, което пък би коствало на бюджета малко над 50 млн. лева

Проектът събра най-вече позитиви, а от групировката на Кирил Петков и Асен Василев прецизираха, че това няма да натовари изключително пенсионната система, защото в случай че се вземе 100% от растежа на осигурителния приход, приходите ще дойдат по линия на осигуровките, а в другия случай – по линия на по-високите доходи в бюджета поради инфлацията.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинпо-високи пенсии повдигане на пенсии ниски пенсии майчинство Продължаваме промяната Българска социалистическа партия ПоследниНай-четениБюджет и финанси 268 Социалната комисия одобри пенсиите да се подвигат по ново „ швейцарско предписание “ Политика 44 Нова инспекция на Европейска комисия удостовери: България е подготвена за Шенген Политика 656 Екологичен потенциал призна Русия за държавен терористичен спонсор Инфраструктура 204 Усложнилият се ремонт на пътя Рударци – Кладница най-накрая завърши Компании 12001 „ Лукойл “ затваря рафинерията в Бургас при възбрана за експорт Крипто 9300 Биткойн дълбае дъното, а криптопазарът изтри $1.4 трилиона Бюджет и финанси 4718 Младите китайци към този момент отхвърлят да работят във фабриките Накратко 4265 Вечерни вести: „ Лукойл “ с ултиматум; Ремонт на Летище София Всички новини18:15 Политика 268 Нова инспекция на Европейска комисия удостовери: България е подготвена за ШенгенОще от Бюджет и финансиВиж всичкиЦигарите стартират да нарастват поетапно от март 2023 година Източник:
economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР