Бюджет 2022 ще е бюджет на икономическия растеж. Целта ни

...
Бюджет 2022 ще е бюджет на икономическия растеж. Целта ни
Коментари Харесай

Асен Василев: В Бюджет 2022 залагаме ръст на БВП от 4,8%


Бюджет 2022 ще е бюджет на икономическия напредък. Целта ни е да създадем политика, при която страната не раздава пари на калпак и в чували, а влага в планове с съответна възвращаемост, в хората на България и в по този начин нужната ни инфраструктура.

Това стана ясно от думите на вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, който показва през днешния ден главните параметри на проектозакона на държавния бюджет за 2022 година, съобщи БГНЕС.

Бюджет 2022 има три съществени акцента – повишаване на финансовите вложения освен със средства от Европейски Съюз, а и национални. Значително повишаване на вложенията към хора – дълготрайно и обществена правдивост и подсигуряване на съответен стандарт на живот на всички жители, съобщи Василев.

Той заяви, че в бюджета на стопански напредък е заложен растеж на Брутният вътрешен продукт от 4,8%, което е с към 1,2% повече от растежа през тази година. Заложено е понижение на безработицата на 5% и недостиг от 2,5% без COVID-мерките.

Няма по какъв начин да има напредък без да влагаме в хората и финансовата конструкция. По този мотив е планувано удвояване на финансовите структури от 2,9% до 5,8% от Брутният вътрешен продукт. Има 30% растеж на финансовите вложения в общините.

Общо общините ще получат от държавния бюджет 5,6 милиарда лв..

Максималният застрахователен приход се покачва на 3400 лв., заяви министърът.

Василев посочи, че се резервират съществуващите данъчни ставки. Пълно отпадане е мъчно, само че минимализираме „ налог уикенд”.

Да се употребява Данък добавена стойност за обществена политика е извънредно неверно, сподели Василев.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР