Бюджет 2022 г. може да се определи като социално щедър

...
Бюджет 2022 г. може да се определи като социално щедър
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов притеснен от необоснования висок ръст на БВП в Бюджет 2022

Бюджет 2022 година може да се дефинира като обществено великодушен от позиция на нарастване на пенсии и от позиция на нарастване на минимална работна заплата. Бюджетът не е кой знае какво ново планьорско нарастване, а в границите на това, което е било и до момента.

Това съобщи пред News.bg икономистът Румен Гълъбинов за показания Бюджет 2022 година от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.

Притесненията за този бюджет са най-много по повод прогнозата за голословно висок растеж на Брутният вътрешен продукт . За страдание инфлацията ще пораства и ще е над плануванаъа, а растежа на бюджетните доходи ще се дължи отново на високите цени. Дори плануваните вложения са имагинерни заради забавянето на НПВУ и оперативните стратегии, акцентира икономистът.

Едва ли средства по тях ще дойдат скоро. Това ще наложи актуализация единствено след 3 месеца от влизането на новия бюджет. За страдание, в това време инфлацията ще е изяла нарастването на всички обществени и инвалидни пенсии, уточни Гълъбинов.
 Асен Василев: Ние сме по-енергоемка стопанска система, растежът на инфлацията беше предстоящ
Асен Василев: Ние сме по-енергоемка стопанска система, растежът на инфлацията беше предстоящ

Заложени са консервативни доходи

Той изясни, че има декларирани планове за компенсационните ограничения по линия на компенсиране на високите цени на силата . На фона на това бюджетът залага един много упорит и бърз растеж на Брутният вътрешен продукт - близо 5%, което в общи линии не кореспондира с досегашни прогнози на други интернационалните институции. Вижда се прогнозите на Брутният вътрешен продукт - сред 3.5 и 4.5%. Управлението е решило да заложи на по-амбициозна прогноза и да забележим дали ще се сбъдне. На фона на прогнозата се градят и други неща, свързани с бюджета. От подобен растеж на стопанската система, се възнамерява и бюджетният недостиг като % от Брутният вътрешен продукт с и без компенсационните ограничения, разясни Гълъбинов.

Според него заплахата е да се превишат маастрихтските критерии за бюджетен недостиг от 3% и да отиде на повече. Много е значимо какъв ще е растежът на Брутният вътрешен продукт - в случай че той в действителност е висок и отиде над прогнозата на бюджета, то тогава ще има опция да се всмуква огромен недостиг. Ако не си оправдаем прогнозата за растежа на стопанската система, доста мъчно ще бъде да се опитаме да се вместим на маастрихтските критерии за участие в Еврозоната, подчертава Гълъбинов.

Инфлацията не би трябвало да се отличава трагично от инфлацията в еврозоната . В бюджета са заложени отново към 5% инфлация за тази година и почти инфлацията, и Брутният вътрешен продукт са с една дребна разлика между тях.
 Проектобюджет 2022: С 4,3 милиарда повече дълг, 4,8% растеж на стопанската система и спад на безработицата
Проектобюджет 2022: С 4,3 милиарда повече дълг, 4,8% растеж на стопанската система и спад на безработицата

А в дълготраен проект - през идващите 2023 и 2024 се планува в растежа на стопанската система да има известно закъснение

По отношение на бюджетния дълг, Гълъбинов открои, че подвластен от няколко значими неща - а ко е допустимо по-бързо да получим утвърждение по Националния проект за възобновяване и резистентност , с цел да получим средства от Брюксел по първите утвърдени планове. Той се надява от средата на 2022 година да получава средства по Националния проект за възобновяване и резистентност по първите утвърдени планове.

Другото, на което се надява Гълъбинов, е да тръгнат оперативните стратегии на Европейски Съюз по бюджета, които са планувани. Едни оперативни стратегии също са доста значими за задвижване на стопанската система, за планове, бизнеси и действия в страната. Третото значимо изискване като финансиране е личните доходи, които ще имаме, т.е. дали към момента тази инерция на високите цени ще докара до по-голяма събираемост на налози от страна на страната.

" Ако има някакъв дефицит, той може да се добави със заемни средства , обезпечени по линия на вътрешни или външни задължения. Ние имаме и падежи тази година, има държавни скъпи бумаги, които би трябвало да се заплащат, има и еврооблигационни излъчвания, които би трябвало да бъдат рефинансирани и може да се вземе чисто и нов дълг в границите на спазвания бюджетен недостиг, който, уповавам се, че няма фрапантно да се отклони от трите или петте % ", надява се Гълъбинов.
 Готова е проекторамката на Бюджет 2022
Готова е проекторамката на Бюджет 2022

Финансовият запас за компенсиране на пенсиите е разполагаем, твърди Асен Василев
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР