Бюджет 2022 Бюджет и финансиВасилев и депутатите са завещали огромни

...
Бюджет 2022 Бюджет и финансиВасилев и депутатите са завещали огромни
Коментари Харесай

МФ ще опита да набере 4 млрд. лв. от външните дългови пазари

Бюджет 2022 Бюджет и финансиВасилев и депутатите са завещали големи задължения на БългарияБюджет и финансиЕврокомисията придвижи настояването на България за заем по SURE
Служебният кабинет ще се опита да пласира външен дълг за най-малко 2 милиарда евро (около 4 милиарда лева.) в четвъртък, оповестява „ Капитал “, базирайки се на източници от пазара, които са получили известия от банки, обслужващи емисията. Според информацията на изданието сигурно ще бъдат препоръчани еврооблигации както със 7-, по този начин и с 12-годишен матуритет. При съществуване на по-голям инвеститорски интерес, може да се прибавят и 20-годишни бумаги, както и да бъде пласиран по-голям размер от в началото заложения.

На питане от Economic.bg от Министерството на финансите не потвърдиха, само че и не отхвърлиха информацията. Поради спецификата на този тип покупко-продажби ведомството нормално резервира безмълвие до приключването на търга.

Евентуалното излизане на България на интернационалните пазари ще бъде първото такова от две години насам. Последното разпространение на външен дълг бе през есента и бе инициирано от тогавашния финансов министър Кирил Ананиев. Интересът през 2020 година бе огромен и финансовото ведомство реши да вземе от външните вложители 5, вместо плануваните 4 милиарда лева

Заявка, че следва излизане на интернационалните пазари, даде служебния министър Росица Велкова още с встъпването си в служба при започване на август. Всъщност за европейска емисия приказва от началото на годината и някогашният финансов министър Асен Василев, който преди месеци разкри, че концепцията е била България да вземе външен заем още напролет, само че войната в Украйна е осуетила тези планове. По думите му финансовият екип на страната на два пъти е бил съветван от банките консултанти да изчака с външна емисия.

Във вторник финансовото министерство разгласява и емисионен календар до края на 2022 година с проект за изтегляне на заеми от вътрешните пазари на стойност 2 милиарда лева При към този момент стихотворец нов дълг към 1.8 милиарда лева и таван от 10.3 милиарда лева това оставя пространство за към 6.5 милиарда лева, които могат да бъдат набавени извън.

Таванът на новопоетия дълг за 2022 година бе нараснал по време на актуализацията на бюджета през юли предвид на повишаващите се лихви и потребността от рефинансиране на падежиращ дълг при започване на идната година. Идеята е той да бъде рефинансиран още тази година, когато се чака изискванията въпреки всичко да са по-добри от тези през 2023 година, като това е още по-вероятно след последната поръчка на Европейската централна банка за стягане на паричната политика – думи, които последваха агресивното нарастване със 75 базисни пункта при започване на месеца.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР