Бюджет 2022 Бюджет и финансиВасилев: Без реформа няма да има

...
Бюджет 2022 Бюджет и финансиВасилев: Без реформа няма да има
Коментари Харесай

За 12 часа депутатите приеха само финансовата рамка на бюджета

Бюджет 2022 Бюджет и финансиВасилев: Без промяна няма да има повече пари за служители на реда и пожарникариБюджет и финансиДепутатите публично подвигнаха осигурителните прагове
След повече от 12 часа разискване депутатите одобриха Чл. 1 от Законопроекта за държавния бюджет за 2022 година Става въпрос единствено за финансовата рамка – доходи, разноски, недостиг и дълг. Всичко останало занапред следва да се разисква и гласоподава и макар удълженото работно време, едва ли ще се случи в границите на днешното съвещание. Предстои гласуването на още стотици параграфи, членове и алинеи.

Огромното закъснение в гласуването се дължи на голям брой процедурни хватки, употребявани от опозицията, както и на стотината публицистични оферти сред първо и второ четене, импортирани от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Към това би трябвало да се прибавят и неколкократните претенции за почивки по време на дебатите.

Председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Любомир Каримански обърна внимание, че в случай че всички тези оферти бъдат признати, разноските ще надскочат тавана от 40% по отношение на Брутният вътрешен продукт, което ще бъде в прорез със Закона за обществените финанси.

Господин Ананиев (депутат от ГЕРБ и някогашен финансов министър – бел. Ред.) знае доста добре, че в случай че завишим тези доходи, ще нарушим фискалното предписание разпределението от налози да не надвишава 40%. С всички ваши претенции ще достигнем 70% “, отвърна Каримански към депутатите от ГЕРБ.

В последна сметка не беше признато нито едно от предложенията на опозицията, а единствено една корекция на „ ИТН “ – 12 млн. лева в допълнение за културни институции в региона на културното и аудиовизуалното завещание, музеите и художествените галерии с районен темперамент. Средствата ще се дадат непосредствено от бюджета, а не на база на планове и реализирани резултати. Това е в несъгласие на поръчките на финансовия министър Асен Василев, който не стопира да повтаря, че спомагателни пари ще се дават единствено против реализирани резултати, планове и промени.

В Бюджет 2022 плануваните разноски са в размер на 63.2 милиарда лева, а приходите – 57.3 милиарда лева Предвижда се дефицитът от 5.9 милиарда лева да бъде затрупан с вдишване на нов държавен дълг, какъвто би трябвало да бъде изтеглен и за погашенията на падежиращи заеми за към 3 милиарда лева Заложеният таван на новия изтеглен дълг за тази година е 7.3 милиарда лева Така към края на годината финансовият министър планува дългът да доближи 26.3% от брутния вътрешен артикули (БВП).

След гласуването на Чл. 1 депутатът от ГЕРБ и някогашен енергиен министър Теменужка Петкова разяснява, че разноските в бюджета са подценени. Според нея високата инфлация ще вкара много пари в хазната и тя може да си разреши повече обществени разноски. Тя също по този начин разкритикува държавното управление, което към този момент даде обещание актуализация в средата на годината на към момента неприетия бюджет.

Предложихме повишаване на приходната и разходната част. Опозицията изложи доста съществени претекстове, не приехте нито един от тях. Но не изложите и нито един мотив за какво не ги приемате “, обърна се Петкова към ръководещите.

Според Петър Чобанов от Движение за права и свободи инфлацията тази година ще надвиши 10%, до момента в който заложеният индикатор в бюджета е едвам 5.6%. Колкото по-висока е инфлацията, толкоз ще бъдат по-високи приходите от Данък добавена стойност – главен налог, пълнещ хазната.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР