Бюджет 2022 бетонира мизерията на БАН. Настоящото правителство продължава с

...
Бюджет 2022 бетонира мизерията на БАН. Настоящото правителство продължава с
Коментари Харесай

Проф. Мутафов: Бюджет 2022 унищожава БАН, бесни сме, защото ни излъгаха

Бюджет 2022 бетонира мизерията на Българска академия на науките. Настоящото държавно управление продължава с политиката на последователно заличаване на най-старата институция в страната, зародила още преди Освобождението на България. Професорите от Българска академия на науките получават по-ниски заплати от започващите учители. В това не просто няма правдивост, в това няма логичност. Чашата на търпението преля, учените от Българска академия на науките са горди и образовани хора, ще излезем в центъра на София и тогава властта ще разбере, че не сме за подценяване. Това съобщи в изявление за БГНЕС проф. Емануел Мутафов, шеф на Института за проучване на изкуствата при Българска академия на науките.
 
Известният български академик и експерт по средновековно и възрожденско изкуство е засегнат от продължаващата политика на "дянковизация " против Българска академия на науките.
 
Проф. Мутафов напомни, че още от служебното държавно управление е възнамерявало 125 млн. лева за Българска академия на науките. От тях са отпаднали 6 млн. лева, които са пренасочени към университетите.
 
„ На 19 януари разбрахме, че договарянията с Министерството на образованието и науката са били безплодни и нарастването на бюджета на Академията е единствено 1,7%, или с 2 млн. лева, които едвам ще стигнат за повишение на минималните работни заплати. Това ни накара да се замислим и да си дадем сметка, че политиката на ранния ГЕРБ за последователното заличаване на Българска академия на науките продължава “, акцентира ученият.
 
Проф. Мутафов съобщи, че алюзията с времената, когато Симеон Дянков беше финансов министър, е неизбежна.
 
„ Сега новото държавно управление, макар свръхзвуковия академик акад. Николай Денков, ни сервира тази неприятна изненада, която от една страна разочарова доста редовите учени в Академията, от друга ни кара да сме гневни, тъй като ние не бяхме за това по площадите през 2020 година “, акцентира шефът на Института за проучване на изкуствата.
 
На равнище ръководител на Българска академия на науките и министър на науката и образованието са извършени предварителни диалози. Предложението на Академията е било бюджетът й да бъде повишен с 30 млн. лева В резултат на извършените договаряния и калкулации и Академията, и МОН са се съгласили на нарастване с 20 млн. лева, само че това предложение не е признато от Министерството на финансите и респективно от Министерски съвет на 31 януари.
 
„ Тази вест преля чашата и тогава предприехме дейни дейности да обясняваме какъв брой Българска академия на науките редовно е подценяван. Още преди година с министерско разпореждане са избрани минималните заплати по категории на държавните висши учебни заведения. Според тези категории един помощник във висше учебно заведение, който няма докторат, получава съществена заплата от 1300 лева Това е с повече от 50 лв. над заплатата на професор в Българска академия на науките, което не е разумно. Професорите в Българска академия на науките получават към този момент по-малки заплати, в сравнение с са стартовите заплати на учителите “, сподели проф. Мутафов и добави:
 
„ Нашата битка е за това да има не толкоз правдивост, а да има логичност в определянето на минималните заплати на хората, които правят един и същи труд и са в една и съща категория “.

Явно обаче толерантността и възпитанието на българските учени не се прави оценка от държавното управление, по тази причина те са подготвени за митинг.
 
„ С този Бюджет 2022 мизерията в Българска академия на науките ще се бетонира и тя в никакъв случай повече няма да може да бъде преодоляна “, безапелационен е проф. Мутафов.
 
На вчерашното съвещание на Общото заседание на Българска академия на науките е призната декларация, в която се показва отвращение от бюджета. Определен е състав на Координационен щаб на митингите, на който проф. Мутафов е член в качеството си и на заместник-председател на Общото заседание на Българска академия на науките. В момента се водят дейни диалози по какъв начин да се организира митинга при положение, че не бъдат чути.
 
„ Ако нищо не се случи сред първо и второ четене на Бюджета в Народното събрание, учените ще излязат по площадите. Искам да подчертая, че Българска академия на науките с изключение на, че е най-старата институция, основана още преди Освобождението, не е мощ за занемаряване с нейните 3700 чиновници. Колкото и да намаляхме през последните години, ние сме образовани, интелигентни, с достолепие и когато би трябвало да пазиме хляба си в центъра на София, не сме за подценяване “, сподели проф. Мутафов.
 
Той се надява, че бюджетът на Българска академия на науките за 2022 е едно недовиждане.
 
„ Много от учените в Академията подкрепихме митингите през 2020 година Хора като мен гласоподаваха за партиите, които през днешния ден ръководят и се усещаме колкото унизени, толкоз и излъгани. Очаквам по този начин както ние гласувахме за тези хора, по този начин те да схванат нашата драма “, съобщи пред БГНЕС проф. Емануел Мутафов, шеф на Института за проучване на изкуствата при Българска академия на науките.
 
 

 
Източник: БГНЕС
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР