Бюджет 2021 г. обрича малкия и средния бизнес на фалити

...
Бюджет 2021 г. обрича малкия и средния бизнес на фалити
Коментари Харесай

Манолова: Бюджет 2021 обрича малкия и среден бизнес на фалити и няма да привлече инвеститори

Бюджет 2021 година обрича дребния и междинния бизнес на банкрути и няма да притегли нови вложители. В него няма целенасочени политики за поддръжка на бизнеса посредством бюджетни механизми, директно финансово подкрепяне, данъчна политика и административна политика. Борисов, колкото и да развързва кесията, защото идната година е изборна и се надява да си обезпечи гласоподаватели, виновните ограничения би трябвало да са такива, че бизнесите да останат живи. Но в цялата страна има проблем с работните места, което би трябвало да е грижа на държавното управление.

Това съобщи ръководителят на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ “ Мая Манолова пред медиите в Ловеч, където се срещна с жители, таксиметрови водачи и с служащите от ловешката компания „ Спарки Елтос “, оставени без заплати от работодателите си.
Тя акцентира, че уволнените от работа са повече от намерилите работа и няма по какъв начин страната да печели от банкрутиралите и оставени без поддръжка бизнеси.

В Ловеч Манолова прикани държавното управление да освободи таксиметровите водачи от патентен налог, с цел да не банкрутира секторът. Тя прикани кмета на Ловеч и Общинския съвет в Ловеч да се извърнат към Министерството на превоза да поеме разликата сред минималният патентен налог, очакван в закона – 300 лева и плануваният налог за Ловеч – 520 лева, с цел да се компенсира бюджетът на общината и да се освободят водачите от патент за годината в изискванията на втора COVID-вълна.

"Бойко Борисов не може да ръководи рецесии и би трябвало да понесе отговорност за неналичието на промени след 11 години на власт. Би следвало към този момент да са подхванати ограничения против втората вълна от ковид, в това число метаморфоза на здравната система ", сподели още Манолова. Борисов не поддържа медицинските сестри при митингите им, а в този момент здравето и животът и на тях, и на лекарите и пациентите са застрашени от хаоса в здравната система. Има 50 хиляди кревати в страната, 8000 са за COVID-19, а от тях са заети под 2000 кревати и все пак има хора, които не са признати, тъй като няма кревати, лекари и медицински сестри, изясни още тя.

Приоритет на "Изправи се.БГ " е минималният месечен приход на работещ човек да стане 1000 лева посредством гъвкаво работно време и въвеждането на минимална почасова ставка, както и преизчисляване на всички пенсии на база осигурителния приход от 2017 – 2018 година, сподели още ръководителят на "Изправи се.БГ ".

Във връзка с неизплатените заплатите на служащите от ловешката компания „ Спарки Елтос “ Манолова изясни, че на повече от половината служащи към този момент са дадени дължимите суми, които са от порядъка на 3-4 хиляди лева

"Фондът за гарантиране на вземанията увери, че всички дължими суми на всички служащи ще бъдат изплатени до края на месеца. Става въпрос за три банкрутирали сдружения и 1000 служащи, които би трябвало да получат над 4 млн. лева общо ", уточни някогашният омбудсман, която от месеци е ангажирана с решаването на проблема на служащите в Ловеч.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР