Бюджет 2019 е щедър. Това заяви бившият министър на финансите

...
Бюджет 2019 е щедър. Това заяви бившият министър на финансите
Коментари Харесай

Бюджетът за догодина е щедър и добре балансиран, смята Муравей Радев

Бюджет 2019 е великодушен. Това съобщи някогашният министър на финансите Муравей Радев и добави, че той е и добре уравновесен.

„ Този бюджет е доста великодушен, по-щедър от всички досегашни бюджети. Въпреки че е великодушен, той е доста добре уравновесен. Разпределят се доста пари – 6 млрд лева повече. 1 милиарда лева за заплати, 900 млн. лева за обществени разноски, пенсии и хора с увреждания”, уточни Радев пред bTV.

Бившият финансов министър уточни, че дефицитът е съвсем нулев и няма нарастване на налозите, което е доказателство за балансиране.

„ Икономическият напредък е 3,7% при междинен за Европа 2%. Брутният вътрешен продукт също пораства. Много значим плюс е също по този начин, че претекстовете към бюджета са доста добре написани за разлика от различен път. В разходните елементи има цели, което в никакъв случай не съм виждал до момента. Мога да дам за образец безработицата. Там са отпуснати 73 млн. лв. за образование на безработни, като в края на годината би трябвало да има 12 000 подготвени безработни, които да се влеят в трудовия пазар”, добави Радев.

По думите му Бюджет 2019 е стъпка към осъществяване на промени, само че има и минуси, за които бизнесът е прав да стачкува.

„ Тези три дни болничен – не е работа на бизнеса да ги заплаща, също така му поставят квоти за предопределение на хора с увреждания – на 50 души личен състав, двама души квота и като не ги назначиш плащаш санкция 1/3 от минималната работна заплата. Тук уловката е, че не можеш да ги освободиш, в случай че те не желаят да си вървя. Кой ще устоя някой, който не му прави работа? Затова най-вероятно няма да бъдат назначени и всеки предприемач ще си заплаща този „ скрит” нов данък”, разяснява финансистът.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР