Бюджет 2018 предвижда сериозно увеличение на средствата в предучилищното и

...
Бюджет 2018 предвижда сериозно увеличение на средствата в предучилищното и
Коментари Харесай

Акад. Ревалски: Не може да се финансират само краткосрочни приоритети в науката

Бюджет 2018 планува съществено нарастване на средствата в предучилищното и учебното обучение. В Българска академия на науките сме радостни от този факт, тъй като от положителното обучение на нашите деца и внуци зависи и бъдещето на Българска академия на науките.  Но за частта " Наука " се чуват разнообразни цифри, означи в " Неделя 150 " ръководителят на Българска академия на науките учен Юлиан Ревалски .

4 800 000 са планувани за Българска академия на науките. Реалното нарастване е обвързвано с увеличението на минималната заплата. Ако този бюджет остане подобен, той към момента ще бъде по-нисък от бюджета преди 10 години. Средната заплата на асистентите е 510 лв.. Ще има нарастване, само че възнаграждението остава сравнимо с мминималното, сподели акад. Ревалски.

Системата може да стартира да се разпада сама, като учените си намерят друга работа.
Процентът на бюджетната дотация към личните доходи е 60/40. Нямаме несъгласия, че би трябвало да участваме.
Програмното финансиране е положително, то поддържа краткосрочните цели. На в това време би трябвало да има и стабилно повишение на институционалното финансиране. Така ще бъдем подготвени за интервалите, когато има други цели. За Българска академия на науките ние сме единствено една четвърт от учените. Информатиците могат да аплайват, математиците  обаче - не. Същото се отнася и за доста други специалности, посочи акад. Ревалски.

Хората на духа имат същата задача, каквато са имали нашите прародители. Науката би могла да бъде едно от нещата, по които политиците реализират консенсус.

С науката са свързани всички значими браншове - образованието, опазването на здравето, сподели още акад. Ревалски.

Цялото изявление с акад. Ревалски чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР