Бялото зеле е най-популярното у нас. Този пресен хрупкав зеленчук

...
Бялото зеле е най-популярното у нас. Този пресен хрупкав зеленчук
Коментари Харесай

Лечебните свойства и ползи на зелето

Бялото зеле е най-популярното у нас. Този свеж хрупкав зарзават обаче има доста повече потребни родственици - алено зеле, броколи, карфиол, китайско зеле, Брюкселско зеле и други Днес ще ви разкажем всичко за изгодите от зелето.

Ако към момента не знаете какви са потребните свойства на зелето, тогава ви чака изненада. Този прочут от детството зеленолистен зарзават съдържа съвсем всички известни витамини и даже такива неповторими и нужни за стомашни язви витамин U, фитонциди, ензими, минерали.

Смята се, че зелето е почнало да се отглежда в античен Египет. Почитано като гурме прелъщение за заможни хора и сервирано като десерт.

В актуалната история зелето си е спечелило репутацията на основен зарзават в кухнята. От него се вършат нискокалорични салати с доста витамини, задушава се, вари се, ферментира, вършат се отвари и запарки.

Полезните свойства на зелето са неповторими за всеки тип този зарзават. Броколите са скъп зарзават в предварителната защита на рака. Това зеле е известно със своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, съдържа омега-3 мастни киселини, които са от значително значение в битката против атеросклерозата и оказват помощ при болести на сърдечно-съдовата система.

Диетичните фибри от броколи защищават лигавицата от хеликобактерии, които предизвикват язви в стомаха и дванадесетопръстника.

Карфиолът се смята за диетичен, съдържа рекордна централизация на витамин С, тялото може елементарно да го усвои и обработи.

Брюкселското зеле постоянно може да се откри в диетата на пациенти със сърдечно-съдови болести. Зеленото листно зеле е богато на минерали, калий, калций и желязо. Оригиналният усет на водорасли съдържа йод, фосфор и натрий, той би трябвало да участва в менюто на градските поданици, които имат дефицит на йод.

 Лечебните свойства и изгоди на зелето

У нас бялото зеле е най-обичано, наред със зелето кьосе. Може да се откри в безусловно всеки магазин в зеленчуковия бранш, налично е и известно в готвенето. Зелето е с ниско наличие на калории; 100 г зеленчуци съдържат единствено 28 калории.

Малко хора знаят по какъв начин зелето е потребно за организма и описът с неговите изгоди вдъхва почитание. Има удобен резултат върху храносмилателната система, подтиква метаболизма, нежно почиства организма, отстранява токсините и холестерола.

Дефицитът на витамин С в организма е елементарно различим. Умората, постоянните настинки, загуба на вкус и желанието за сън малко след пробуждане демонстрират липса на този жизненоважен витамин. Основният източник на витамин С за хората са растителните храни. Само 100 г прясно или кисело зеле ще доставят 69 мг витамин С. Като консумирате този апетитен зарзават всеки ден, можете да компенсирате дефицита на витамин С.

Листата от прясно зеле ще оказват помощ при натъртвания, краткотрайни болки в ставите, застой по време на лактация. За лечебни цели е належащо усърдно да измиете зелевия лист, да го начукате няколко пъти с точилка или да го поставите под преса. След което смачканият зелев лист би трябвало да се приложи върху възпаленото място. За продължително деяние покрийте листа с чиста забрадка, фиксирайте и оставете за една нощ.

Зелето е от значително значение по време на бременност. То оказва помощ за унищожаване на непотребни течности от тялото и унищожаване на отоци, което е значимо за доста бъдещи майки през последното тримесечие.

 Разкрасяване със зеле

Разбира се, зелето се употребява и в промишлеността за хубост. Чистите зелеви листа могат да се употребяват за изработката на домашна освежаваща овлажняваща маска. Нанесете зелевия лист, който е пуснал сока, върху лицето ви, отстранете го след 20 минути и нанесете овлажнител. Сокът от прясно зеле може да се употребява като тонизиращ лосион.

Не единствено дамите употребяват зеле за хубост и здраве. След занимателно празненство на сутринта зелето може да е ваш асистент против махмурлука. Ако ядете зеле, до момента в който пиете алкохол, интоксикацията няма да пристигна толкоз бързо. Сутрин салата от прясно зеле, зелева туршия или кисело зеле ще ви помогне да се отървете от махмурлука.

Най-честото противопоказание за използването на зеле при панкреатит, след интервенции на коремната празнина и гръдния панер, при болести на щитовидната жлеза. Сок от бяло зеле не се предлага да се пие при нараснала киселинност на стомаха. В случай на пептична язва и гастрит киселото зеле би трябвало да се пие с нараснала киселинност на стомаха.

А в този момент е време да сготвим нещо вкусно със зеле, а за задачата разгледайте тези апетитни предписания за постно зеле, пиле със зеле или пък пригответе диетична зелева чорба.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР