Бяха сами в битка за оцеляване. Жителите на Мауи имаха моменти да направят избор на живот или смърт

...
Димът започваше да закрива слънцето. Вятърът виеше и топлината се
Коментари Харесай

Димът започваше да закрива слънцето. Вятърът виеше и топлината се спускаше, докато пламъците облизаха дърветата на хоризонта. Токът беше спрял през целия ден, така че Майк Чикино реши да отиде до железарския магазин за генератор. Той сви от улицата си и в един миг неговият квартал Лахайна сякаш се превърна във военна зона.

„Когато завих този ъгъл, видях хаос“, каза той. „Виждам хора да тичат и да грабват бебетата си и да крещят и да скачат в колите си.“

Беше около 15:30. Вторник, когато Чикино и съседите му започват отчаяна битка за живота си. Те имаха само моменти да вземат решения, които ще определят дали ще оживеят или умрат в надпревара с пламъците - мъчителен, тесен прозорец от време в едно от най-ужасяващите и смъртоносни природни бедствия, които страната е виждала от години.

Нямаше сирени, никой с мегафони, никой, който да казва на някого какво да прави: те бяха сами, със семействата и съседите си, за да изберат дали да останат или да избягат и къде да избягат - през димът е толкова гъст, че ги заслепи, пламъците се приближават от всички посоки, експлодиращи коли, съборени електропроводи и изкоренени дървета, огън, който се развява от вятъра и вали.

Властите потвърдиха, че най-малко 96 души са загинали - вече най-смъртоносният горски пожар в САЩ от повече от 100 години - и те очакват този брой да нарасне.

Само 10 минути преди Чикино да направи този завой от улицата си, служители на пожарната в Мауи бяха издали зловещо предупреждение. Пожарът от храсти в Лахайна е избухнал тази сутрин, но властите съобщиха, че е овладян. Сега, казаха служители, непостоянният вятър, трудният терен и летящите въглени затрудняват прогнозирането на пътя и скоростта на пожара. Може да е на миля разстояние, каза помощник-шефът на пожарната Джеф Гизеа, „но след минута или две може да е в къщата ви.“

Cicchino направи обратен завой, изтича в къщата си и каза жена му трябваше да напуснат: „Трябва да тръгваме! Трябва да се махаме оттук веднага!“

Те изтичаха до колата с пет кучета и извикаха полиция, а диспечер каза да следят движението. Достъпът до главната магистрала - единственият път, водещ към и извън Лахайна - беше отрязан от барикади, поставени от властите. Пътните блокади принудиха Чичино и опашката от коли да излязат на Фронт Стрийт.

На няколко пресечки оттам, Кехау Каувай каза, че вятърът е бил толкова силен, че е съборил покрива на дома на нейния съсед. Имаше чувството, че торнадо след торнадо прорязва улицата й.

„Той изрева“, каза тя. „Звучеше като кацане на самолет на нашата улица.“

След миг, каза тя, димът, който беше на няколко пресечки от тях, внезапно ги погълна. Потъмня от сиво до черно, денят сякаш се превърна в нощ.

Каувай вече дори не виждаше сгради. Нещо избухваше; прозвуча като фойерверк. Тя изтича вътре. Тя не можеше да мисли - тя просто грабна кучето си и някои дрехи, без да си представя, че никога повече няма да види къщата си или нещо в нея.

Около 16:00 тя се качи в колата си. Движението беше затруднено, хората измъкваха с голи ръце изкоренени дървета от пътя. Отломките се разнасяха от вятъра и блъскаха колата. Опасността изглежда идваше от всички посоки.

Каувай щеше да кара към Фронт Стрийт, но непознат, който минаваше покрай нея, й каза да тръгне по другия път. Сега й се иска да можеше да му благодари, защото той можеше да й спаси живота.

На задръстената Фронт Стрийт хората изпадаха в паника, плачеха, крещяха, клаксони.

Бил Уайланд грабна компютъра си , паспорт и карта за социално осигуряване и ги напъха в раница. Той се качи на своя Harley Davidson и подкара по тротоара.

„Усещах как топлината изгаря в гърба ми. Чувствах как косата гори от тила ми“, каза Уайланд, който е собственик на художествена галерия на улицата.

В един момент той подмина мъж на велосипед, който лудо въртеше педали за неговият живот. Някои изоставяха коли и бягаха пеша. Димът беше толкова гъст, толкова токсичен, че някои казаха, че са повърнали.

„Това е нещо, което сте гледали във филм на ужасите „Зоната на здрача“ или нещо подобно“, каза Уайланд.

Улицата беше толкова задръстена, че той си мисли, че ако вместо това беше взел колата си, щеше да умре или да бъде принуден да потъне в океана. Хората, седнали в колите си, видяха черен дим отпред.

„Всички караме в смъртоносен капан“, помисли си Майк Чикино. Той каза на жена си: „Трябва да скочим от тази кола, да я изоставим и да бягаме, за да спасим живота си.“

Те измъкнаха кучетата. Но беше невъзможно да се знае накъде да бяга.

„Зад нас, право напред, до нас, навсякъде гореше“, каза Чикино. Бяха изминали по-малко от 15 минути, откакто напусна дома си, и той си помисли, че това е краят. Той се обади на майка си, брат си, дъщеря си, за да им каже, че ги обича.

Черният дим беше толкова гъст, че можеха да видят само белите кучета, не и трите тъмни, и ги загубиха.< /p>

Резервоари с пропан от фургон за обществено хранене избухнаха.

„Беше като война“, каза Чикино. Те можеха да разберат колко близо е огънят въз основа на това колко далеч са се чули колите, когато са избухнали.

„Колите са звучали като избухнали бомби“, каза Дони Рокс. „Беше тъмно, беше 4 часа следобед и изглеждаше като полунощ.“

Морска стена разделя града от океана и Рокс осъзнава, че той и съседите му са изправени пред ужасяващо решение : останете на горяща земя или отидете до водата.

„Искате ли да се изгорите или да рискувате и да се удавите?“ — запита се той. Той прескочи стената.

Както направиха и десетки други, включително Майк Чикино и съпругата му.

Други разбраха, че трябва да бягат, но не защото служителите им казаха. Някои чуха от приятели и съседи, други просто имаха предчувствие.

„Нямаше предупреждение. Нямаше абсолютно никакви“, каза Лин Робинсън. „Никой не дойде. Не видяхме пожарна кола или някой друг.“

Тя напусна апартамента си близо до Фронт Стрийт около 4:30. На около миля разстояние, гаджето на Лана Виера спря в дома й и каза, че е видял огъня, бушуващ към тях.

„Той ми каза направо: „Хората ще умрат в този град; трябва да излезеш", спомня си тя. Така и направи.

Ан Ландън разговаряше с други хора в комплекса от апартаменти за възрастни хора. Тя каза, че е усетила внезапен порив от горещ въздух, който трябва да е бил над 100 градуса. Тя изтича до отделението си и грабна чантата си и 15-килограмовото си куче La Vida.

„Време е да се махаме! Да се ​​махаме!“ извика тя на съседите, докато се втурна към колата си.

Тя вече беше опаковала подвижна чанта в колата си, за всеки случай. Тя не знаеше къде да отиде. Тя спря и попита един полицай, който не знаеше какво да й каже, освен да й пожелае късмет.

Отломки летяха във въздуха. Сблъскала се с хора, които едва познавала, но разпознала. Казаха й да дойде с тях в дома им. Закъсаха в задръстване в задръстване и изоставиха колата. Тя сложи кучето върху подвижния си куфар и го завлече по Фронт Стрийт до плажа.

Историческите дървени сгради в центъра горяха. Разцепилият се дървен материал се разпадна и полетя през вятъра, все още пламтящ.

„Небето беше черно, вятърът духаше и жаравата минаваше над нас. Не знаехме дали ще трябва да скочим във водата“, каза тя. „Бях ужасен, абсолютно ужасен – толкова, толкова уплашен.“

Но пътят през дима се разчисти само за миг и полицията дойде и им извика да вървят на север. Те избягаха.

Много други останаха в капан на плажа.

Майк Чикино и съпругата му свалиха ризите си, потопиха ги във вода и се опитаха да покрият лицата си. Чикино тичаше нагоре-надолу по стената, крещейки имената на изгубените си кучета. Видя мъртви тела, свлечени до стената. „Помогнете ми“, крещяха хората. Възрастните хора и хората с увреждания не можеха да прескочат стената сами. Някои бяха силно обгорени и Чикино вдигна колкото можа. Той бягаше, докато не повърна от дима, очите му бяха почти подути и затворени.

През следващите пет или шест часа те се движеха напред-назад между морето и брега. Приклекнаха зад стената, опитвайки се да се спуснат възможно най-ниско. Когато пламъците паднаха от небето, те се потопиха във водата. Козината на оцелелите им кучета беше изгорена.

Беше толкова сюрреалистично, че Чикино си помисли, че трябва да сънува.

„Умът ми се връщаше към: Това трябва да е просто кошмар . Това не може да е реално. Това всъщност не може да се случи“, каза той. „Но тогава осъзнаваш, че гориш. Усещам болка и не изпитвам болка в кошмари.“

Първото известие от бреговата охрана на САЩ за пожарите беше, когато командният център за търсене и спасяване в Хонолулу получи съобщения за хора във водата близо до Лахайна в 17:45 ч., каза капитан Аджа Къркси, командир на сектора на бреговата охрана на Хонолулу.

Лодките бяха трудно забележими поради дима, но Чикино и други използваха мобилни телефони, за да мигат светлини на кораби, насочвайки ги, за да спасят някои, предимно деца. Накрая дойдоха пожарни коли и ги изгониха през пламъците.

Онези, които оцеляха, са преследвани от преживяното.

Cicchino се събужда през нощта от сънища за мъртви хора, мъртви кучета . Две от кучетата му остават в неизвестност. Той агонизира от решенията, които е взел: Можеше ли да спаси повече хора? Можеше ли да спаси кучетата?

Ан Ландън беше почти кататонична. Тя си представя своите съседи, които не са успели да се измъкнат, и се чуди дали е могла да им помогне. Беше покрита с пепел, но не можеше да се накара да се изкъпе.

Кучето й не яде два дни.

____

Репортери на Associated Press Клеър Rush, Audrey McAvoy, Andrew Selsky, Haven Daley и Jennifer Sinco Kelleher допринесоха.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР