Буяр Османи заяви, че вписването на българско малцинство в Конституцията

...
Буяр Османи заяви, че вписването на българско малцинство в Конституцията
Коментари Харесай

Буяр Османи определи като важно вписването на на ”българското малцинство” в Конституцията на РСМ

Буяр Османи съобщи, че вписването на българско малцинство в Конституцията " ще даде тенденция по какъв начин за създаване на македонско-българските връзки в дълготраен проект. " Той посочи, че РСМ слага. Решаването на този въпрос по този метод, показва Османи, е значимо заради втората причина, а точно за продължение на процеса на договаряния за участие в Европейския съюз.

 

Според Османи: " Ще би трябвало да реализираме надпартиен консенсус, да оставим настрани ползите на ежедневната политика, да седнем и да проучваме всички аспекти за и срещу за конституционните промени. Уверявам ви, че и на експертно, и на политическо равнище, и на всяко друго равнище причините " за “ ще преобладават за конституционните промени, тъй като те са в наш интерес. “ Министърът на външните работи приказва за, както споделя, културата на разговора и компромиса, посредством която европейската концепция може да се популяризира в района.

 

Османи съобщи: " Нашата просвета на компромис, просвета на разговор, която за жалост се среща все по-рядко освен в района, само че и в света, вършат Северна Македония ориентир за това по какъв начин европейската концепция може да бъде разширена в района “, показва Османи.

По думите му фактът, че в този момент има сериозен прогрес в Брюксел (в разговора Белград-Прищина), фактът, че този прогрес може да получи окончателната си форма тъкмо в Охрид, има своята символика.

 

 

Османи добави: " Първо, поради триумфите на Охридското рамково съглашение, което предлага модел по какъв начин се вземат решение етническите въпроси и това е самопризнание за Северна Македония като значим участник в района, т.е. като участник в стабилността и сигурността в района, по този метод отразяващи нашата функционална междуетническа народна власт. “ Той акцентира, че " има две евентуални слаби звена, слаби точки в района. Едната е разногласието сред Косово и Сърбия, а втората е Босна и Херцеговина и компликациите във действието на Дейтънското съглашение " и че " затварянето най-малко на един от тези два въпроса ще бъде забележителна стъпка в последна сметка за неговото стабилизиране, за помиряване и за по-нататъшната евроатлантическа консолидация на Западните Балкани “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР