Бутилка олио по магазините у нас скача до 6-7 лева.

...
Бутилка олио по магазините у нас скача до 6-7 лева.
Коментари Харесай

Златно олио! Бутилката скача до 7 лв., запасите в складовете се стопяват

Бутилка олио по магазините у нас скача до 6-7 лв.. Причината е войната в Украйна - страната е главен експортьор на слънчоглед в света. На места към този момент има и лимитирани количества, които един клиент може да купи.

В една от комерсиалните вериги в Русе литър олио към този момент се продава по 5,99 лева, което е следващо нарастване за последните месеци.

" Ние започнахме да търсим по складовете и по този начин с хора, с които сме работили дълги години, просто помолих да оставят там 5-6 стека на цена, която да не е по този начин фрапантно увеличена. Защото вие знаете, че това са артикули, които дефинират един магазин. Олио, брашно, захар, ориз ", споделя пред Bulgaria ON AIR шефът на магазин Теодора Марашева.

А количествата олио по складовете към този момент понижават.

По данни на земеделското министерство единствено за предходната седмица цената на олиото се е вдигнала сред 0,8% и 8,5%. Разликата сред цените на едро и на дребно приблизително е 0,61 лева

Русия и Украйна са най-големите производители и експортьори на слънчоглед. Затова военният спор сред тях се отразява на пазара в целия свят.

В последните няколко дни цената на звук слънчоглед, предлагана от рафинериите, доближи 1500 лв., само че огромна част от зърнопроизводителите не са склонни да продават.

" Цената върви извънредно нагоре. Миналата година цената на слънчогледовото семе започва на 800 лева, т.е. и там има извънредно висока инфлация, заради простата причина, че експортьорът го няма на пазара. В този смисъл, това автоматизирано ще рефлектира на цената на олиото. Вдигнаха се цените и на интернационалните тържища ", разяснява ръководителят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

Според него за повишаването на олиото отражение дават и по-скъпите режийни разноски.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР