Бут е активист от Гражданската война в САЩ. Той е

...
Бут е активист от Гражданската война в САЩ. Той е
Коментари Харесай

На този ден през 1865 г: Президентът Линкълн е застрелян в театъра ”Форд” във Вашингтон

Бут е деятел от Гражданската война в Съединени американски щати. Той е на страната на Юга. Поради обстоятелството, че Северът надвива във войната, деятелят взема решение да вземе всичко в свои ръце. Неговият първичен проект е да отвлече Линкълн и да го води в столицата на Конфедерация (бел. ред – това са 11 щата, които се отделят от Съединени американски щати, откакто републиканците печелят президентските избори през 1860). 

 

Планът обаче се проваля, тъй като Ейбрахъм Линкълн не се появява на мястото, на което е замислено да бъде извършено отвличането. Това кара Бут да предприеме крайни дейности.

 

Първоначално той взема решение да отстрани освен настоящият държавен глава, само че и вицепрезидента по това време Андрю Джонсън, както и държавния секретар – Уилям Сюуърд. Активистът счита, че откакто убие тримата републиканци, ще хвърли ръководещите в рецесия, която ще сковава цялата страна.

 

В последна сметка Бут съумява да убие президентът. Неговите съучастници обаче не се оправят със задачата да отстраняват вицепрезидента и секретаря Сюуърд. Интересен факт е, че гардът на Ейбрахъм Линкълн по време на осъществяването на убийството не е бил на пост. Той бива отегчен от представлението в театъра и отива да си вземе бира. Това на процедура е улеснило още повече южняка.

 

След като прострелва президентът, има опит да бъде арестуван от седящия до президента майор Ратбон. Бут обаче наръгва майора с ножа си и съумява да скочи от балкона.

 

Убиецът бива хванат на 26 април, като той взема решение да не се съобщи и бива убит. Неговите съучастници биват предадени на съответните управляващи, а на 7 юли, същата година, биват обесени във Вашингтон.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР