Бурята Голямото червено петно на Юпитер е много по-дълбока, отколкото

...
Бурята Голямото червено петно на Юпитер е много по-дълбока, отколкото
Коментари Харесай

Учени измериха Голямото червено петно на Юпитер

Бурята Голямото алено леке на Юпитер е доста по-дълбока, в сравнение с учените допускаха до момента, оповестиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Това стана ясно при представянето в НАСА на данни от измерванията на апарата " Джуно " на Голямото алено леке, което се оказва, че се спуска на към 350-500 километра под облачната обвивка на Юпитер . Това са открили микровълновите и гравитационни измервания, осъществени от " Джуно ".

Данните дават на учените, които изследват най-голямата планета в Слънчевата система, триизмерна картина на атмосферата на Юпитер.
Планетата, която е известна като газов колос, е формирана главно от водород и хелий, със следи и от други газов е.

Бури като Голямото алено леке дават цветовете на Юпитер - петата планета по ред от Слънцето с диаметър към 143 000 километра.

lends deeper understanding of what is happening below Jupiter’s cloud cover. The team’s findings highlight the inner workings of the gas giant's belts and zones, polar cyclones and even the Great Red Spot.
— NASA JPL (@NASAJPL)

Измерванията са открили, че Голямото алено леке е стихия с фронт от 16 000 километра ширина в южното полукълбо на Юпитер. То е едно от чудесата на Слънчевата система и съществува от епохи, само че до момента учените не знаят какво се крие под нея.

" От научна позиция е озадачаващо по какъв начин бурята може да е толкоз огромна и с такава дълготрайност ", сподели Скот Болтън, откривател в задачата " Джуно " в Югозападния проучвателен институт в Тексас и началник на едно от двете проучвания на Юпитер, чиито резултати бяха оповестени от сп. " Сайънс ".

" Джуно " бе изстрелян през 2011 година и е в орбита към Юпитер от 2016 година НАСА наскоро удължи задачата с четири години, до 2025 година

Методологията за измерването е създадена от проф. Йохай Каспи и доктор Ели Галанти от института " Вайцман " в Израел, работили дружно с доктор Марция Паризи, която към този момент работи в НАСА, заяви електронното издание на в. " Джерузалем пост ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР