Бурята Даниел, която обхвана Гърция в началото на септември, най-вероятно

...
Бурята Даниел, която обхвана Гърция в началото на септември, най-вероятно
Коментари Харесай

Бурята Даниел поставя гръцките производители на сирене фета в изключително трудна ситуация

Бурята " Даниел ", която обхвана Гърция при започване на септември, най-вероятно ще докара до съществени проблеми при производството на обичайното сирене фета. Голям брой фабрики и индустриални центрове към момента са затворени, като за момента няма изясненост по кое време ще е допустимо подновяването на естествения режим на работа, написа Financial Times.

Изчисления на локалните управляващи демонстрират, че фермерите са изгубили към 80 хиляди кози и овце, което неизбежно ще попречи за възобновяване на естественото произвеждане. Около 40% от продукцията на сирене в страната идва точно от козите и овцете, което обрисува една извънредно необнадеждаваща обстановка за бранша. Освен това развъждането на оживелите животни също не е лесна задача, като повода за това са високите равнища на водата, които трансфораха обичайните пасища в кални местности.

Един от най-засегнатите региони беше Тесалия, като това е и местноста, в която е съсредоточена по-голямата част от продукцията на сирена. Около една четвърт от земята, употребена за селско стопанство и промишлено произвеждане в Тесалия, беше наводнена, като най-вероятно тя няма да бъде плодородна в идващите няколко години.
Реклама
" Всички приказват за цената на наводненията... след няколко месеца ще има верижни реакции, [които ще доведат] изключително дребните предприятия до колапс ", сподели пред изданието Янис Карастергиос, аграрни съветник в региона. Освен изгубения добитък, той сподели, че доста хранилища не могат да бъдат ремонтирани, като фермерите губят тонове фураж. " Годините на твърдоглав труд бяха унищожени за два дни ", добави Карастергиос.

Най-голямата фабрика за фета в Гърция е Hellenic Dairies, която е основана в Трикала в Северозападна Тесалия. Поради нанесените вреди се наложи работата да бъде спряна за две седмици, защото водата и калта покриха машините. Макар към този момент работата да е възобновена, сметките на компанията демонстрират, че са били нанесени загуби на стойност към 25 млн. евро.

Търговският шеф на компанията Стелиос Сарантис съобщи, че огромните предприятия като неговото ще би трябвало да понесат част от загубите. " Всяка година финансираме животновъди. Този път сумата, която ще дадем, ще бъде по-голяма, нямаме различен избор ", добави той пред FT. Износът е най-съществен Тази действителност води до обстановка, в която производителите би трябвало да приоритизират пазарите, които желаят да запазят. Запазването на предишните равнища на доставки е невероятно, като упованията на специалисти са, че износът ще бъде с по-голяма значимост в сравнение с локалните продажби.

" Производителите скоро ще бъдат изправени пред алтернатива, защото ще имат по-малко произвеждане на мляко; те ще би трябвало да изберат къде да изпратят продуктите си ", сподели Христос Апостолопулос, президент на асоциацията на гръцката млечна промишленост. " Недостигът ще бъде по-очевиден в Гърция ", счита той.
Реклама
Спроед Апостолопулос отрицателните резултати от бурята не свършват до тук. " Най-големият удар е, че доста животновъди в региона споделят, че след наводнението не желаят да се върнат към специалността си ", добави той.

Цените на сиренето скочиха с към 40% през последните две години заради инфлацията, което докара до спад на локалното търсене с 10%. Според Сарантис този спад ще бъде задоволителен, с цел да предотврати основаването на дефицит. " Ще има по-малко фета в близост, само че не мисля, че ще има дефицит ", съобщи той.

Друг производител на фета, Николаос Бизиос от Bizios Dairy Industry, е на мнение, че цените на сиренето може да скочат още повече, в случай че разноските за храна за животни се усилят. " Това е мъчно уравнение, което би трябвало да бъде решено, защото посевите и фабриките с храна за животни са наводнени ".
Свързани публикации За кого са земеделските дотации и по какъв начин родиха колоси 21 септември 2023, 07:12 Българско сирене и кисело мляко към този момент са в предпазения лист на Европейски Съюз. Какво от това? 1 август 2023, 16:23
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР