Бурните инвестиции в бизнес имоти в София са към края

...
Бурните инвестиции в бизнес имоти в София са към края
Коментари Харесай

Задава ли се нов международен играч при ритейл парковете в България?

Бурните вложения в бизнес парцели в София са към края си. Ситуацията става все по-нестабилна, вложителите все по-плахи, а чувството за свръхпредлагане – все по-голямо. За срутва на капиталовия пазар в столицата признават и от Cushman & Wakefield Forton, които са изготвили разбор на този пазар за интервала от началото на 2023 година досега.

Въпреки все по-лошото показване на офис и логистичния сегменти – има една ниша от пазара, която освен че е жива, само че и тласка целия бранш нагоре – ритейл парковете.
Ритейл парковете
Те остават главният мотор на пазара на търговски площи през последното тримесечие. Нови 4 парка с обща повърхност 70 000 кв. м бяха отворени единствено през летните месеци. Така общият размер на този вид площи доближи 460 000 кв. м, с което към този момент надвишава 50% от общата повърхност на шопинг центрове у нас.
 Паркинг Предстои откриването на четири нови ритейл парка в София
Въпреки засилените вложения в ритейл паркове България към момента е с най-ниска плътност в Централна и Източна Европа – 56 кв. м на 1000 поданици. Страната ни е последвана от Сърбия с 60 кв. м/1000 поданици, а в Румъния този индикатор е еднакъв на 85 кв. м. В страни като Чехия и Унгария гъстотата на ритейл парковете е тройна ”, разяснява Георги Муховски, заместител управител Търговски площи в Cushman & Wakefield Forton.

По думите му, дискаунт веригите и стилните марки са най-активни в устрема си да се възползват от дейното нахлуване на ритейл парковете.

От компанията регистрират релативно интензивно трето тримесечие за разкриване на нови площи, още веднъж с помощта на отворилите ритейл паркове. Над 80% от покупко-продажбите са резултат от динамичността при ритейл парковете, а останалите 20% са основно за площи в комерсиалните центрове. Делът на свободни търговски площи остава без значими промени през интервала.

Трендът на мощна интензивност ще се задържи най-малко до края на годината. Още 4 ритейл парка са в подготвеност да отворят порти в границите на последното тримесечие на 2023 година Това ще катализира интензивността, присъща за празничния сезон и ще придаде спомагателна динамичност към обичайно мощния за ритейлърите интервал ”, разяснява Георги Муховски.

Стабилни наеми с капацитет за леко покачване регистрират още от компанията. Нивата в комерсиалните центрове остават без смяна – 36 евро/ кв. м, а доходността от първокласни площи се повишава до 7.75%.
Международен интерес?
Има наблюдения от няколко интернационалните вложители, които оглеждат пазара в сегмента на ритейл парковете. Но несигурната конюнктура, в която се намираме, ги кара да са в режим на изчакване “, сподели Явор Костов, ръководещ сътрудник в Cushman & Wakefield Forton в отговор на въпрос на Economic.bg за евентуален интерес на интернационалните вложители в областта на ритейл парковете.

Кои са тези играчи и от коя страна са, по този начин и не излиза наяве от отговора му.
Размразяване на остарели планове
Според представителите на Forton ритейл парковете не „ крадат “ от оборота на моловете, а в противен случай. И макар огромният брой търговски центрове в страната, от Forton считат, че в страната е належащо построяването на още един мол и то в Пловдив.

Става дума за плана за мол Promenada. Инвестиционният интерес беше деклариран още през 2018 година, само че замразен с години. В средата на януари тази година в Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) Пловдив към Министерство на околната среда и водите (МОСВ) е входирано капиталово желание на фонда NEPI Rockcastle (собствениk на Serdika Center и Paradise Center в София) за бъдещия му търговски център в града под тепетата. От документа излиза наяве, че няма промени по главните параметри на плана, който бе разгласен още през 2018 година и ще бъде разпрострат върху 56.6 дка в необятния център на града. По време на пандемията по плана нямаше развиване като срокът за завършването последно бе продължен до края на 2024 година За момента обаче към момента липсва издадено позволение за градеж.
Офис пазар
Умерена интензивност показва пазарът на офис площи в столицата с общо 38 690 кв. м отдадени площи. Това е малко над междинните равнища за съответния интервал през последните 5 години и с 54% повече от третото тримесечие на 2022 година Въпреки това темпът на асимилиране е релативно муден, а броят огледи преди всяка договорка остава висок. Преместванията и подновяванията на съществуващи контракти не престават да задават картината на пазара, до момента в който разширенията на наематели са едвам към 20% от общия размер покупко-продажби. 

Инвестиционните покупко-продажби на пазара в София за деветте месеца на годината, е единствено една, а нови вложители не демонстрират интерес към пазара. Той главно се движи от локалния бизнес, стана ясно по време на събитие за публицисти, проведено от Forton.

Определено отдалечената работа е повода за срутва на офисния пазар в България Бизнесът се преквалифицира “, споделя Явор.

Въпреки високият % от свободни офиси – към 16, който ще продължи да нараства през идната година, по прогнози на Forton, компанията не чака срив в бранша, какъвто има в Съединени американски щати да вземем за пример.

Най-новата наклонност на офис пазара в София е узаконяването на постройките и все по-голямото предпочитание на бизнеса да се реалокира в по-нови и съвременни здания. Към момента Megapark и Европейски търговски център са двете здания в столицата, които в развой на реорганизация и приемане на документ за „ зелена постройка “.

На въпрос: какво ще се случи с най-старите здания? Еднозначен отговор няма, само че едно от вероятните решения е тяхното срутване или цялостно реновиране и промяна на тяхната функционалност, прецизира Явор Костов.
Хотели
Тенденцията, която се следи в сегмент „ хотели “ в страната е навлизането на интернационалните марки, които да поемат ръководството на към този момент съществуващи обекти в страната. Тази процедура, по думите на Костов, ще се разгърне в България през идващите две до четири години, главно в СПА сегмента и градските хотели.

Това значително ще промени целия образ на България като дестинация “, споделя Костов.
 хотел с басейн Водещ оператор в областта на здравния туризъм стъпва в България
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР