Бурни скандали, продължили повече от 2 часа, белязаха дебатите по

...
Бурни скандали, продължили повече от 2 часа, белязаха дебатите по
Коментари Харесай

Скандали в парламента заради промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Бурни кавги, траяли повече от 2 часа, белязаха дебатите по измененията в Закона за поощряване на вложенията, с който Българската банка за развиване и Агенцията за вложения от Министерството на стопанската система минават към Министерството на нововъведенията и растежа с принципал Даниел Лорер.

От ГЕРБ упрекнаха ръководещите че вкарват законопроект в нарушаване на правилника, без да е координиран с Министерския съвет и без да е минал публично разискване. Опозицията се възмути още, че в преходните и заключителни разпореждания има текстове, с които се регламентира капиталовото поданство, макар че държавното управление входира различен законопроект в Народното събрание за Изменение на закона за българското поданство, с който се отстраняват по този начин наречените „ златни паспорти “.

От болшинството дадоха отговор, че не се постанова публично разискване на механически закон, единствено с една точка, чиято цел е да добави признатите от Народното събрание структурни промени за делене на Министерството на стопанската система на две обособени министерства.

За първи път ръководителят на Народното събрание Никола Минчев лиши думата на народен представител с претекста, че не приказва по тематиката. Това стана при изявление на Десислава Трифонова от ГЕРБ. Действието му провокира замяна на остри реплики сред ГЕРБ и партиите от болшинството. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова предизвести ръководителя на Народното събрание да не надвишава пълномощията си.

От левицата отвърнаха, че депутати на ГЕРБ изместват дебатите. Последва замяна на остри реплики. Поради привършване на времето за изявление на парламентарната група на ГЕРБ дебатите бяха прекъснати.

При последвалото гласоподаване законопроектът бе признат на първо чете. Последва гласоподаване и на второ. От ГЕРБ желаеха прегласуване, при което се сподели, че няма кворум, което принуди ръководителя на Народното събрание да даде отмора. След обновяване на съвещанието и инспекция на кворума свадите продължиха поради настояването за трето гласоподаване. От опозицията упрекнаха ръководещите, че погазват правилника, съгласно който законопроект, неприет на второ гласоподаване, не може да се гласоподава трети път, а би трябвало да минат не по-малко от 3 месеца преди да бъде вкаран още веднъж в пленарната зала.

От Движение за права и свободи предложиха да се премине към идната точка от дневния ред, с цел да не се нарушава конституцията, а ГЕРБ предложиха да се разиска въпросът на председателски съвет. Председателстващият съвещанието разгласи отмора и свика председателски съвет за намиран на излаз на проблема.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР