Бурната есен на сглобката предвещава мразовита зима в чувствата на

...
Бурната есен на сглобката предвещава мразовита зима в чувствата на
Коментари Харесай

2024: Извънредни парламентарни избори заедно с европейските, но с премиер Габриел и без служебен кабинет? 

Бурната есен на сглобката предвещава мразовита зима в възприятията на (не) сътрудниците един към различен. Сценарият е мъчно предвидим, само че при всички случаи неодобрение и измежду ръководещи, и измежду ръководени ще се натрупа дружно с преспите и не е ясно през пролетта накъде ще тръгнат бурните води при топенето.

Няколко основни събития чертаят сюжета за България до юни, като той може да претърпи обрати според от това по какъв начин се осъществят те. Най-краткият небосвод след приемането на бюджета е датата, на която измененията в конституцията влизат в Народното събрание. Ремонтът се трансформира в оправдание за сглобяване на обединението (наравно с жертвата в името на евро-атлантическата ориентировка на страната), а след това и за основната роля на Движение за права и свободи за болшинство.

Окончателно третото гласоподаване би трябвало да мине на 15 декември. Това е преломна дата съгласно предизвестията на Бойко Борисов от началото на месеца - до тогава сглобката е сигурна, след това не се знае.


Отдавна никой не приказва за промяната на националния празник през ремонта на конституцията, въпреки това предложение да развя знамената на гражданското придвижване " Трети март ", припознато от Румен Радев на връх Шипка. Но друга смяна, обвързвана директно с президента, сигурно няма да отпадне от плана. Тя планува

унищожаване на института на служебното държавно управление

След тригодишна политическа рецесия и 17 месеца на власт с четири служебни кабинета президентът Радев ускори неимоверно ролята си в страната и отгледа собствен уред, подготвен да роди партия във всеки един миг. От самото си начало (не) обединението обмисля по какъв начин да се лимитират опциите му да ръководи още веднъж, даже може да се заключи, че страхът от връщането на власт на Румен Радев държи съединени ПП-ДБ и ГЕРБ.


В плана за измененията в конституцията се предлага при съставянето на служебно държавно управление да се избира министър председател сред ръководителя на Народното събрание, шефа на Българска народна банка или ръководителя на Конституционния съд. А по предложение на кандидат-премиера ще бъде образуван и самият кабинет. Този текст обаче не получи възторженостти от нито един правист отвън партийните. И се заприказва за познатия в други европейски страни модел - подалото оставка постоянно държавно управление да остане като служебно с лимитирани пълномощия и надлежно да провежда предварителните избори.

Едно е несъмнено - промени ли се конституцията, хора на Радев няма да провеждат идващ предварителен избор, по всяко време той. Отделно сигурно ще се положат старания от " Промяната " и Демократична България ролята на президента в контрола на службите да бъде оптимално лимитирана.

С което в сюжета за страната през идващите месеци стигаме до " въпроса за 1 милион " - по кое време ще са идващите избори. И дали първата в историята ни ротация на министър председатели ще се случи преди тях.

Съмнения за това имаше още през лятото. Повод беше следващото скърцане сред сътрудниците по желание на шефове на регулаторите и основни институции и служби.

" Нали никой от вас не се съмнява, че ротация няма да има

Аз не си представям деня, в който ще се ротираме и ще стане държавно управление на ГЕРБ ", избухна тогава Борисов, само че заявява, че той няма да смъкна държавното управление. Два дни по-късно получи увещание от Кирил Петков и Асен Василев, както и от премиера Николай Денков, че стоят зад думите си да има ротация и държавното управление да продължи с Габриел отпред след първите 9 месеца, т. е. след март.

Така идващият небосвод за обединението се задава до март. За началото на месеца бе заложено и цялостното отпадане на дерогацията за " Лукойл ", до края му пък народът ще употребява и хартиените предписания за антибиотици редом с електронните. Но най-много до края на март би трябвало да е ясно какво става с министрите и ротацията.

Дотогава смени в държавното управление няма да има, безапелационен бе министър председателят Денков. " Драмата ще е на ротацията ", предизвести Борисов.

Да речем, че драмата някак се преодолее и в действителност се излъчи нов кабинет отпред с Мария Габриел и вице (плюс учебен министър) акад. Денков.

Малко по-късно обаче идват изборите за Европейски парламент. Последните парламентарни и даже локалните избори, на които активноста по традиция постоянно е висока (кметът е най-близо до хората), демонстрираха все по-слаб интерес на българина да се разхожда до урните. А на евровот у нас постоянно интензивността е най-ниската от всички типове избори. Какъв е рискът, в случай че хигиеничен най-малко гласоподаватели излязат да гласоподават при започване на юни за Екологичен потенциал?

Европейският съюз минава през тежко тестване, почнало преди коронавирус пандемията и последвалата я рецесия, само че засилено от нея и ескалирало поради войната на Русия в Украйна. Екологичният и дигитален преход не се приема с екстаз от редовия европеец макар големите средства по Зелената договорка и парите по проекта за възобновяване. Плюс перманентната рецесия с мигрантите и новата война в Близкия изток.

Изморени, ядосани, обезверени, във от ден на ден страни от Европейски Съюз хората избират крайни обединения, евроскептици, националисти, ерозират основите на европейския политически план. И е голям рискът това да отекне на идните сред 6 и 9 юни избори. Доминиращата от години в Брюксел Европейска национална партия (ЕНП) и левите им сътрудници от СиД имат своите основателни терзания - за тях

вотът във всяка една страна е значим за преброяването на

систематичните играчи

За ГЕРБ като главен представител на ЕНП у нас - също.

Така или другояче, непрекъснатите състресения в тази сглобка вършат краят й да наподобява предупреден, какво тогава, в случай че в името на европейската ни взаимност той бъде закрепен по този начин, че предварителните парламентарни избори у нас съвпаднат с европейските и по този метод да се вдигне интензивността на вота за евродепутати?

Дебат за съвместяване на националните избори с европейските сега тече в Австрия. Там част от ръководещите възнамеряват да изтеглят вота от есента за пролетта, въпреки към този момент зелените им сътрудници да възразяват.

У нас този сюжет, настояват осведомени, е бил споменаван в разнообразни политически кръгове, а бизнесът към този момент залага на датата за предварителни парламентарни избори. Преди това конституцията ще е към този момент изменена и няма служебна власт на Радев да прави двойния избор, са част от причините в тази посока.

Какви са вероятните разновидности.


Ледени служители карат влака и пускат тока в страната
Пеевски: Като не могат да се оправят, да ме предлагат за министър председател (Обзор)
Битката е за салда вътре в сглобката, а не за игра отвън нея
I. Ротацията през март се случва по проект - Габриел сяда в премиерското кресло. Но връзките са се изострили до степен, че (не) сътрудниците нямат нито предпочитание, нито опция да ръководят дружно.

Борисов от дълго време се закани, че ще смени множеството министри при ротацията. " Тези, които са се провалили ", суфлира му ръководителят на Съюз на демократичните сили Румен Христов. ГЕРБ направи и показно, като внезапно ускори рецензиите си към някои членове на кабинета, провали кворума при вота на съмнение, на тридневно партийно заседание прави " дисекция " на всеки от секторите в ръководството и за доста малко от хората на Денков се чу добра дума.

Друг е въпросът, че в последна сметка не обори Кирил Петков за разкритието по какъв начин са предлагани специалисти за постовете, за които ПП-ДБ нямали политически назначения.

От Политическа партия обаче през цялото време повтарят, че няма да позволен министерски смени с изключение на ротацията на премиера. И че в случай че им се извият ръцете за други рокади, няма да обезпечават поддръжка за кабинета.

Ясно е, че и за двете обединения оставането в сглобка носи огромни вреди. Въпреки че последните социологически изследвания не регистрират никакви промени макар скърцанията в сглобката.

Да, електорналната поддръжка на " Промяната " и Демократична България понижава леко, само че не прелива с нови проценти нито към Борисов, нито към " Възраждане ". Той пък непрекъснато отхвърля отговорността за това ръководство, което бие по имиджа му.

Двете страни може да употребяват претекста недоразумение към ротацията и да се спогодят за избори 2 в 1. Габриел подава оставката на кабинета. Или пък някой от опозицията желае следващия избор на съмнение, а Борисов афишира, че повече не може да поддържа такава сглобка, цената за която заплащат хората. Докъм 10 април има време да се извърти парламентарната рулетка и да се насрочат избори 2 в 1.

II. Борисов въобще

не пуска Габриел да оглави кабинета

и до ротация не се стига.

За какво му е да поема отговорност за това държавно управление, което се проваля - да приписва неуспеха на ГЕРБ ли, предвижда сходен сюжет тези дни социологът Андрей Райчев. И по този начин затвърди чувствата на анализатори, че в действителност обединението ще постави точката тогава. Според тях Борисов, който ще седи и ще гледа сеира на ПП-ДБ през зимата, ще каже: Хайде, стига, видяхме какво (не) можете, и ще изиска избори.

Същото евентуално ще направи и Движение за права и свободи.

Тогава Денков просто ще е заставен да подаде оставката на кабинета си и да се върви към избор 2 в 1.

III. Сглобката плюс Движение за права и свободи въпреки всичко взема решение, че избори ще донесат още от същото и целият непосилен и позорен път към съглашателство би трябвало да се извърви още веднъж с цената на още по-големи жертви. Така че вършат ротацията и остават, само че се прегрупират.

На евровота може основателно да се допусна победа за ГЕРБ, Движение за права и свободи също ще се показа желязно, " Промяната " пък прави дебюта си на избори за Екологичен потенциал. Именно в нейното показване и това на Демократична България ще е ключът към новите връзки сред съуправляващите. Ако то е неуспех, Борисов ще има цялостни учредения да изиска ново разпределяне в държавното управление и към този момент

със самочувствието на победител от вота да поеме действително

ръководството, изхвърляйки от него доста от лицата на ПП-ДБ

Не бива да се не помни, че това ще са доста значими избори и за " Възраждане " и Има Такъв Народ. Последните все по този начин се крепят към бариерата от 4% и биха могли да заловен едно кресло в Страсбург.

Партията на Костадин Костадинов не направи величествен пробив на локалните избори, както се очакваше, само че съгласно социолозите резервира устойчиво въздействие. Влизането в Екологичен потенциал ще е в тревожния евротренд националистите да пробиват във от ден на ден страни членки и спомагателен мотив у нас да се резервира сглобката.

IV. А къде е Демократична България в цялата скица? Мнозина разясняват в последно време, че групировката на Христо Иванов и Атанас Атанасов е някак дистанцирана. Ясно е, че огромният им залог е смяната в конституцията. Като вероятен сюжет обаче би трябвало да се спомене и разновидността, откакто реализиран заветната си цел и при възможни бъдещи катаклизми в сглобката, Демократична България просто да си тръгнат от нея. Не наподобява мощно евентуално на този стадий, само че чак такава обич сред тях и бъдещия водач на Движение за права и свободи Делян Пеевски ще е меко казано необяснима за градската десница.

А че ролята на Движение за права и свободи и персонално на ръководителя на парламентарната група във всяко значимо решение на болшинството отсега нататък ще се усилва, е повече от ясно.


В сюжета за България през идващите месеци би трябвало с алено да се запише конгресът на Движение за права и свободи, който ще излъчи новия водач. И задачите, които партията ще си сложи тогава, а те сигурно ще са свързани с влизането във властта публично, а освен като част от болшинството в Народното събрание. Което

също минава през предварителни избори, в случай че и когато Движение за права и свободи и

ГЕРБ ги пожелаят

V. Ротацията минава, евровотът минава, сглобката се закрепва някак, само че остават свадите.

Победа на ГЕРБ и Движение за права и свободи на евровота е задала друго чувство за политическото водачество у нас и нещата повтарят сюжета от 2014 година Тогава след евроизборите, които ръководещата Българска социалистическа партия загуби, Движение за права и свободи отдръпна поддръжката си от кабинета " Орешарски " и той бе свален. За да пристигна Бойко Борисов.

Всъщност дотук това звучи като най-резонният сюжет за близкото политическо бъдеще. Защото колкото и добре да въздейства на интензивността провеждането едновременно на двата типа избори, има известни съмнения и у нас, и в Брюксел към съчетаването на народен и европейски избор.

Няма експлицитна възбрана в закона, само че на няколко пъти този спор е бил повдиган от европейските политици. У нас също се е коментирал, за първи път през 2009 година, когато точно тъй като нормално не е мощ на евроизборите, Българска социалистическа партия е желала да не се съчетават с различен тип избор.

Ако пък въпреки всичко имаме първия у нас евровот 2 в 1 с парламентарни избори, ще се получи любопитно съвпадане. На 40-ия ден след Великден християните празнуват Възнесение Господне - след своята гибел и възкресение на този ден Бог се изкачва на Елеонския рид край Йерусалим и се възнася на небето. Празникът се назовава и Спасовден, тъй като с Христовото възнесение приключва и актът на човешкото избавление.

През 2024 година се пада на 13 юни - тъкмо 4 дни след неделята, в която ще се проведат изборите за Европейски парламент в България. Когато е доста допустимо Борисов отново да се яви като един избавител. Или както народът споделя, " Те ти, младоженка, Спасовден! ".

източник 24 часа


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР