Буркина Фасо и Мали предупреждават срещу чужда намеса след преврата в Нигер

...
Буркина Фасо и Мали предупредиха, че всяка намеса в съседен
Коментари Харесай

Буркина Фасо и Мали предупредиха, че всяка намеса в съседен Нигер ще се счита за „обявяване на война“ срещу техните две страни, сигнал за подкрепа за лидерите на скорошния преврат там.

В изявление, публикувано в понеделник, правителствата на Мали и Буркина Фасо също отказаха да приложат това, което те нарекоха „незаконни, нелегитимни и нечовешки санкции“ срещу нигерския народ и власти.

„Преходните правителства на Буркина Фасо и Мали изразяват своята братска солидарност — и тази на народа на Буркина и Мали — към народа на Нигер, който реши с пълна отговорност да вземе съдбата си в ръце и да поеме пълнотата на своя суверенитет преди историята”, се казва в изявлението.

Съобщението идва по-малко от седмица след като охраната на президента на Нигер Мохамед Базум арестува лидера на 26 юли, заявявайки, че са „сложили край“ на неговото управление.

Сред оплакванията им бяха „влошаващата се ситуация със сигурността“ в Нигер, както и покачващите се разходи за живот. След като Базум беше свален от власт, началникът на президентската гвардия Абдурахаман Чиани се нарече лидер в телевизионно обръщение.


Заплахи за военна намеса

Но международната реакция беше бърза. В неделя Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS), международна организация от 15 членове, осъди преврата като „ситуация със заложници“ и заплаши с военна намеса, ако Базум не бъде възстановен на власт.

„В случай че исканията на властите не бъдат изпълнени в рамките на една седмица,“ ECOWAS ще „вземе всички необходими мерки за възстановяване на конституционния ред в Република Нигер“, се казва в комюнике на организацията. Той добави: „Такива мерки може да включват използването на сила.“

Открит през 2021 г. Базум беше първият президент на Нигер, избран демократично чрез мирен преход на властта. Западни правителства като Съединените щати и Франция приеха администрацията му като ключов съюзник — и източник на стабилност — в региона на Сахел в Африка.

Но в събота, след отстраняването на Базум, Европейският съюз обяви „незабавно спиране на бюджетната подкрепа“ и „всички дейности за сътрудничество в областта на сигурността“. Франция, бившата колониална сила в региона, предприе подобни действия.

А държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който пътува до Нигер през март, каза, че страната му ще обмисли оттегляне на помощта си, която включва 150 милиона долара, обявени по време на посещението.

„Нашето партньорство в областта на икономиката и сигурността с Нигер — което е значително, стотици милиони долари — зависи от продължаването на демократичното управление и конституционния ред, които бяха нарушени от действията през последните няколко дни“, каза Блинкен.

Той призова отстраняването на Базум „незабавно да бъде отменено“. САЩ отказаха да нарекат последните събития „преврат“ или да признаят Чиани за лидер.


Подкрепа за военни лидери

Но лидерите на преврата в Нигер получиха подкрепа не само от Буркина Фасо и Мали, но и от Гвинея, една от малкото държави, които говорят от тяхно име.

В публикация в социалните медии в понеделник кабинетът на президента на Гвинея Мамади Думбуя излезе с изявление, „като твърдо изрази подкрепата си към народа на своята страна партньор“.

„Мерките за санкция, препоръчани от ECOWAS, включително военна намеса, са варианти, които не биха били решение на настоящия проблем, но биха довели до хуманитарна катастрофа, чиито последици могат да се разпрострат отвъд границите на Нигер“, се казва в изявлението .

По-рано в понеделник лидерите на преврата в Нигер твърдяха, че правителството на Базум е разрешило френска атака срещу президентския дворец, твърдение, което френското правителство отрече.

Но подобни страхове помогнаха за разпалването на продължаващите протести за преврат пред френското посолство в столицата Ниамей, където демонстрантите можеха да бъдат чути да скандират „Да живее Русия“ и „Долу Франция“.

Международни наблюдатели се опасяват, че нестабилността в Нигер може да създаде възможности за организации като Wagner Group, частна наемническа компания, базирана в Русия.

Откровеният лидер на Вагнер Евгений Пригожин говори одобрително за преврата през уикенда, като каза, че ситуацията е назрявала от известно време.

„Бившите колонизатори се опитват да държат хората от африканските страни под контрол“, добави той в аудио съобщението си в приложението Telegram.

Неговите изявления са в рязък контраст с тези на Кремъл в Русия, който нарече ситуацията в Нигер „причина за сериозно безпокойство“.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР