Бургазлията Цанко Цанков стана първият българин, преплувал Гибралтарския проток. 34-годишният

...
Бургазлията Цанко Цанков стана първият българин, преплувал Гибралтарския проток. 34-годишният
Коментари Харесай

Цанко Цанков е първият българин, преплувал Гибралтарския проток

Бургазлията Цанко Цанков стана първият българин, преплувал Гибралтарския пролив. 34-годишният плувец написа нова история в плуването в открити води, откакто преплува сложната дестинация от Европа до Африка през Гибралтарския пролив за 3 часа, 56 минути и 3 секунди, предава NOVA.

„ Това е една огромна победа освен за мен, само че и за цяла България ”, споделя упоритият и самоуверен българин в обществените мрежи след достижението си.

Цанко е първият българин, постигнал тази цел в 127-годишната история на проявата. Това е втори опит на Цанков, откакто на 6 септември бе даден първият старт на надпреварата и тъкмо по средата на плуването неприятни метеорологични условия накараха избавителните екипи и уредниците да прекратят плуването.

Най-трудното плуване при извънредно тежки метеорологични условия, подводни течения и променливи амплитуди на водата в Атлантическия океан се реализира, а Цанко Цанков стъпи пръв на мароканския бряг.

Припомняме, че името на Цанко Цанков нашумя първо с преплуването на бургаския залив, както и с поставения международен връх на 12-часово плуване без спиране в 50-метров басейн.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР