Бургаският окръжен съд е отхвърлил искането за екстрадацията на руски

...
Бургаският окръжен съд е отхвърлил искането за екстрадацията на руски
Коментари Харесай

Бургаският съд отказа да екстрадира руснак заради риск от изтезания

Бургаският областен съд е отхвърлил настояването за екстрадацията на съветски жител и предаването му на правосъдните управляващи на Руската Федерация. 48-годишният Сергей Лаврентев е издирван от страната си по отношение на обвинявания за проведена незаконна група, противозаконен хазарт и рушвет.

Делото му се преглежда по реда на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, както и по молба на съветската федерация за екстрадация.

Пред съда юристите на Лаврентев са показали систематичното нарушение на правата на индивида в Русия, изискванията в пандизите, както и всеобщите практики на изтезания там. Той е обяснил, че обвиняванията против него са изфабрикувани заради политическата му активност и дейната му гражданска позиция.

Според бургаските съдии няма доказателства Лаврентев да е е жертва на политическо гонене в родината си. Въпреки това в производството по екстрадиция съдът взе поради дали, в случай че лицето бъде предадено на искащата страна, то няма да бъде изложено на отношение, противоречащо на откритите закони на Европейския съд по правата на индивида. Институцията неведнъж е осъждала Русия за обстановката в пандизите и арестите.

Затова Окръжен съд - Бургас е сложил под подозрение дадените от съветската страна гаранции, че Сергей Лаврентев няма да бъде подлаган на изтезаване, грубо, нечовешко, унижаващо достолепието отнасяне или наказване.

Това е вторият отвод на българския съд за екстрадация на съветски жител, откакто на 25 август Варненският апелативен съд отхвърли да съобщи Алексей Алчин на съветските управляващи. Той заема остра позиция против войната в Украйна, като по време на един от митингите в страната даже обществено изгори своя съветски паспорт.

По този метод беше заложен стандарта при решаването на сходни каузи, защото съдът уточни, че в Русия не може да се организира обективен развой.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР