Бургаската съдебна система хвърли ръкавицата към критиците и ги покани

...
Бургаската съдебна система хвърли ръкавицата към критиците и ги покани
Коментари Харесай

Съдебната система хвърли ръкавицата към критиците

Бургаската правосъдна система хвърли ръкавицата към критиците и ги предложения да влязат в системата като правосъдни заседатели, които имат еднакъв глас с магистратите, написа flagman.bg.

На днешния брифинг ръководителят на Апелативния съд в Бургас Деница Вълкова прикани хората, които имат мощно изразена гражданска позиция, критиците на правосъдната власт и общественици да се включат в състезанието за правосъдни заседатели, с което ще получат късмет да влязат в системата.

Документи се одобряват до 17-ти септември в деловодството на Общински съвет Бургас, а условията не са високи. Кандидатите би трябвало да са на възраст от 21 до 68 години, да се неосъждани, да не вземат участие в управлението на политическа партия и да не са част от системата на Министерство на вътрешните работи. Само за Бургаския правосъден регион са нужни още 70 заседатели, защото от предходния конкурс, провел се през юли 135 места документи са подали единствено 50 души.

„ Тези, които към момента не имат вяра в прозрачността, честността на правосъдната система, могат да се кандидатират за правосъдни заседатели и ще имат опцията директно и наедно със съдиите да правораздават “, прикани Деница Вълкова.

Ролята на правосъдните заседатели е публично значима и доста влиятелна. Те имат еднакъв глас с магистратите, а в състава нормално влизат двама правосъдни заседатели и един арбитър или двама съдии и трима заседатели. Т.е. – тяхното мнение ще тежи доста повече от това на магистратите.

„ Хвърляме ръкавицата към критиците си. Имат късмет да влязат и да правораздават, може и да се оправят по-добре от нас. Сега е моментът да покажат, че не просто подлагат на критика, а могат и да се оправят с казуса. Който недоволства от системата, може да влезе в нея, с цел да извърши публичния си дълг “, добави Деница Вълкова.

Тя означи, че в Щатите правосъдните заседатели се теглят с чоп и всеки, който е изтеглен, е задължен да отиде. Ако правосъдният заседател се оправи добре и бъде честен, получава висок кредитен рейтинг.

„ Не желаеме да остане убеждението, че избираме статисти за правосъдни заседатели и изобщо не ги слушаме какво приказват. Напротив! Ако те имат някакви съображения, чисто житейски, ние ги възприемаме “ , сподели още Деница Вълкова.

Основният проблем за неналичието на правосъдни заседатели са измененията в закона от 2016 година, които постановат редица рестрикции. Ограничава се мандатността, те нямат право на втори пореден мандат, понижава се и възрастта – до 68 години. Налага се и ограничавания – всеки заседател да взе участие до 60 съвещания годишно. Възнаграждението е 1/22 от 60 % от главната заплата на съответния арбитър, само че не по-малко от 20 лв. дневно.

Срокът за кандидатстване е къс, само че в деловодството на Общински съвет са подготвени да спомагат на всеки претендент да обезпечи нужните документи, които са напълно малко. Изготвени са бланки за непосредствено попълване в администрацията.

От първата вълна на претенденти стана ясно, че единствено двама не са утвърдени – един поради пределна възраст, а различен – поради съпричастност към репресивните служби на някогашната Държавна сигурност. По българското законодателство няма лустрация за сътрудниците на Държавна сигурност, само че комисията към Общински съвет, е решила, че не би трябвало да го позволява. Сега този претендент ще бъде още веднъж поканен да се включи в състезанието и по всяка евентуално ще бъде утвърден.

Общински съвет е изпратило писмо до всички шефове на учебни заведения, както и в общинските компании, с цел да поканят още правосъдни заседатели, тъй като съществува действителната заплаха каузи да не могат да се преглеждат поради липса на заседатели.

В Несебър, да вземем за пример, има единствено двама правосъдни заседатели, което ще направи провеждането на углавен развой невъзможна задача. И там срокът е продължен и се търсят заседатели. В Айтос и Карнобат също има проблем.

На въпрос: "Какво се случва, в случай че няма правосъдни заседатели ? " Председателят на Общински съвет Бургас Костантин Луков, който също участва на брифинга сподели: “ Може би това е сигнал, че би трябвало да се промени законодателството. Когато стана депутат, в случай че Господ е дал, мога да направя законодателна самодейност, само че в този момент единствено мога да предложа на сътрудниците от моята партия “, сподели Луков.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР