Бургас ще се сдобие с Кръвен център, съобщават от Областната

...
Бургас ще се сдобие с Кръвен център, съобщават от Областната
Коментари Харесай

Кръвен център отваря врати в Бургас

Бургас ще се снабди с Кръвен център , оповестяват от Областната администрация.

До това решение се стигна след гледище на всички лечебни заведения в района, които на среща при регионалния шеф през ноември са предизвестили, че потребността от Център по трансфузионна хематология в Бургас към този момент е сериозна.

След срещата регионалният шеф Пламен Янев и бургаската здравна ревизия са изготвили аргументирани оферти, които са изпратили до Министерството на здравеопазването.

В началото на декември въз основа на тези оферти здравното ведомство реши да бъде основан Кръвен център в Бургас, а през вчерашния ден в бюджета за 2024 година Народното събрание гласоподава 5 млн. лв., с които да се реализира първият стадий от плана - градежът на постройката.

Посочва се, че основаването на Кръвен център в Бургаска област е значима крачка към възстановяване на опазването на здравето в района и спасяването на човешкия живот. Това значи улеснение на кръводарителите и чакащите за кръвопреливане, по-бърза обработка на кръвта, тъй че тя да стига навреме до нуждаещите се, правене на кръвни артикули, каквито сега не могат да се вършат в региона.

Областният шеф Пламен Янев благодари на всички, подкрепили идеята: Министерство на здравеопазването, Община Бургас, РЗИ Бургас и неговият шеф доктор Георги Паздеров, всички регионални лечебни заведения, началника на Отделението по трансфузионна хематология доктор Людмила Желязкова, на чиято обосновка се базираха всички писмени документи.

Предстои и обезпечаване на финансиране за оборудването на новия Център по трансфузионна хематология.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР