Бургас. С майсторски клас на световноизвестния пианист Иван Дончев стартират

...
Бургас. С майсторски клас на световноизвестния пианист Иван Дончев стартират
Коментари Харесай

Бургас: Дни на Европейската музикална култура се провеждат в Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“

Бургас. С майсторски клас на световноизвестния пианист Иван Дончев започват Дните на Европейската музикална просвета в Бургас. Това оповестиха от пресцентъра на Община Бургас . Домакин на събитието е Националното учебно заведение за музикално и театрално изкуство „ проф. Панчо Владигеров “. Иван Дончев е роден в Бургас и е ученик на учебното заведение по изкуства, възпитаник на Юлия Ненова. Дипломира се в Италия, в Консерваторията „ Торре Франка “, Американския университет и в Санта Чечилия – Рим с магистратури по пиано, джаз пиано и импровизация, камерна музика. Носител е на 19 награди от клавирни състезания, от които 12 първи места.
Днес програмата продължава с концерт на учениците от музикалното учебно заведение, озаглавен „ Музикалните съкровища на Европа “. На сцената ще прозвучат творбите на най- великите типичен и модерни европейски композитори. В рамките на дните на Европейската музикална просвета ще бъде показан диска „ В ярки багри “ на клавирното дуо Панчо Владигеров-младши – Димо Димов. Дискът включва авторски транскрипции за две пиана на Панчо Владигеров.
На 29 март Морското казино ще бъде хазаин на Националното съревнование за млади инструменталисти „ Музиката на Европа “. Дните отдадени на Европейската музикална просвета ще завършат с XIII интернационален конкурс за немска и австрийска музика „ MAGIC “. Той се провежда от Националното учебно заведение за музикално и театрално изкуство „ проф. Панчо Владигеров “, със съдействието на Министерство на културата, Областна администрация, Община Бургас и Училищно настоятелство „ Родни звуци “.
В влиятелния конгрес тази година ще вземат присъединяване 180 музиканта от България, Полша, Русия, студенти от Консерваторията в Букурещ и Кралската академия в Монс, Белгия и възпитаници от всички учебни заведения по изкуства в България. Изпълненията на пианистите ще бъдат оценени от жури в състав – проф. Панчо Владигеров- младши, доцент Даниела Дикова и Иван Дончев. Галина Койчева, Кремена Николова – цигулка и Константин Евтимов – виолончело ще следят изпълнителите на струнни принадлежности. Участниците, които свирят на духови и ударни принадлежности ще се показват пред проф. Ясен Теодосиев – валдхорна, доцент Борислав Йоцов – кларинет и Мирослав Димов – ударни принадлежности. Оперните артисти ще покажат гения си пред жури формирано от проф. доктор Маргарита Баснарова, проф. доктор Свилен Райчев и Георги Султанов. Кулминацията се чака да бъде концертът на членове на журито на XIII Международен конкурс за немска и австрийска музика „ MAGIC “, който ще бъде на 29 март от 19.00 часа в залата на Областна администрация. Награждаването, заключителния концерт на лауреатите е формалното закриване на Дните на Европейската музикална просвета в Бургас ще бъде на 31 март от 11.00 часа в залата на Областна администрация.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР