Бургас. През всички исторически епохи заливът Ченгене скеле се е

...
Бургас. През всички исторически епохи заливът Ченгене скеле се е
Коментари Харесай

Проф. д-р Иван Христов, НИМ – София: През всички исторически епохи заливът Ченгене скеле се е използвал за корабоплаване

Бургас. През всички исторически столетия заливът " Ченгене скеле " се е употребявал за мореплаване. Това сподели по време на конференция проф. доктор Иван Христов, заместник-директор на Национален исторически музей – София, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Бургас . При изследването на „ Ченгене скеле “ през 2020 и 2021 година, ръководено от гл. ас. доктор Найден Прахов и проф. доктор Иван Христов, бяха открити над 200 фрагментирани съдове и фрагменти. Според експертите, макар че най-вероятно находките са открити на морското дъно вследствие на корабокрушение в рифа, все още не са разпознати остатъци от потопен кораб. Находката съставлява комплект от стъклените съдове от разнородни форми – чаши на високо столче, чаши с или без дръжки, кани, купи, капаци на съдове, бутилки и други Работната догадка на екипите е, че те са венецианско произвеждане от 16 или 17 в, вероятно от остров Мурано, и че са били пренасяни от търговски транспортен съд за градските центрове по Западното и Северното Черноморие. Това е единствената по рода си находка от Черноморието и съставлява значим извор на информация за потреблението, вноса и търговията с първокласни артикули през Османския интервал.

„ За двете години предприехме общо 6 експедиции, съсредоточени в една дребна територия от целия Бургаски залив, като започнахме с нос Чироза. Задачата на екипа на НИМ беше да разшири периметъра на търсене на находки. Оказа се, че до този миг имахме доста значителни сведения за това, че заливът Ченгене скеле се е употребявал интензивно през XVII – XIX век, само че съвсем нищо не знаехме за това какво се е случвало там в по-ранните исторически интервали. Щом започнахме разкопките, на място открихме предмети, свързани с IV-II век преди Хр. “, уточни проф. Христов.

Освен стъклените находки, открити при археологическите разкопки на нос Чироза и водолазните търсения в акваторията му са каменни щокове и каменни бойни топки, транспортна, битова и строителна керамика, които, по думите на експертите, хвърлят светлина върху историята на залив Ченгене скеле и района през Античността и Средновековието.

Мария ПОПЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР