Бургас. През последните години практиката показва, че всички професионални гимназии,

...
Бургас. През последните години практиката показва, че всички професионални гимназии,
Коментари Харесай

Виолета Илиева, РУО-Бургас: Практиката показва, че всички професионални гимназии, които са на общинско финансово подчинение, се развиват изключително добре

Бургас. През последните години практиката демонстрира, че всички професионални гимназии, които са на общинско финансово послушание, се развиват извънредно добре. Това сподели началникът на Регионално ръководство на образованието (РУО)-Бургас Виолета Илиева пред публицисти по отношение на решението на Общинския съвет за смяна на статута на Професионалната гимназия по морско мореплаване и лов на риба „ Свети Никола “, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Бургас . „ Всичко това може да се види от родителите, които минават през улиците на професионалните гимназии и следят положението на материалната база и вършат осведомен избор за ориентиране на своите деца към професионалните паралелки. През годините Морското учебно заведение претърпя един застой заради противоречие на материалната база, която би трябвало да имат съответните специалности, които се образоват в учебно заведение и заради тази причина, броят на паралелките се сведе от 4 до 1, като всичко това стимулира общинския съвет и експертите, които се занимават с образованието, да намерят излаз от това състояние. Ние мислим, че един от верните пътища е с смяната на финансирането, с цел да се завиши ползата към учебното заведение “, съобщи Илиева.
По думите й преди две години всички професионални гимназии по селскостопанство, които са били на финансово послушание на Министерството на земеделието и храните, са минали към съответните общини. „ От тук нататък всички ние ще бъдем свиделите на тези районни политики, на място да се ръководят процесите в просветителните структури и в просветителните институции. Аз мисля, че няма нищо притеснително от това едно държавно учебно заведение да смени своето финансиране и да се види обновяване въз основата на морското учебно заведение. До един месец би трябвало да се издаде акт, с който към този момент учебното заведение ще бъде общинско и тогава всички тези експерти, които в този момент по справедливи аргументи са били съкратени, още веднъж ще намерят своята реализация “ разясни Илиева. По думите й са спекулативни изказванията, че финансовото положение на учлището е тежко и добави, че е изцяло обикновено положението на учебно заведение със 109 ученика да не е цветущо и отхърли търдението, че учебното заведение има финансови отговорности.
Мария КУРТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР