Бургас. Повдигнати са обвинения на двама от задържаните за унищожаването

...
Бургас. Повдигнати са обвинения на двама от задържаните за унищожаването
Коментари Харесай

Любомир Петров, Апелативна прокуратура - Бургас: Повдигнати са обвинения на двама от задържаните за унищожаването на дюните в местността Каваците

Бургас. Повдигнати са обвинявания на двама от арестуваните за унищожаването на дюните в местността Каваците. Това сподели пред публицисти административният началник на Апелативна прокуратура - Бургас Любомир Петров по време на брифинг във връзка провеждащо се следствие за незаконно унищожена естествена забележителност в местността Каваците, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Бургас . Според Любомир Петров точната околност се споделя предпазена територия - естествена забележителност пясъчни дюни околност Каваците. Обявена е като предпазена територия със заповед 2109 от 20 декември 1984 година на тогавашния комитет за запазване на естествената среда към Министерския съвет.
„ Към момента на действието – 11 януари, не беше постъпила информация при органите на Министерство на вътрешните работи и при нас, само че през вчерашния ден безусловно за няколко часа съумяха да разкрият това извънредно неприятно закононарушение “, добави Петров. Той уточни, че са били арестувани 3 души, по отношение на 2 от тях през днешния ден са били повдигнати обвинявания. „ Единият от арестуваните е Иван Петков Нончев – 46-годишен от Бургас, притежател на авторемонтна работилница. Обвинението по отношение на него е за подбуждане и помагачество на действието с планувано наказване до 3 години отнемане от независимост или пробация, както и санкция от 2000 до 10 000 лв.. Другият обвинен е Манол Николаев Пазвантов – 24-годишен от Созопол, като причинител на действието “, сподели още Петров. По думите му Пазвантов е управлявал самоходната верижна машина без регистрационен номер.
Третият арестуван е бил сателит на Манол Пазвантов, напълно скоро навършил 18 години. За него не е било открито да е управлявал машината. „ В околните дни - вторник или сряда, следва да се извърши геодезично снимане на обекта, с цел да се види тъкмо какво е повредено, само че се повдига обвиняване за унищожена естествена забележителност дюни. Има данни, че част от дюните в тази територия са на плажната линия, има данни, че част от тях са на частни парцели, само че това не значи, че даже и обектът да е в частен парцел, той може да бъде разрушаван, тъй като дюните постоянно са изключителна държавна благосъстоятелност и законът ги пази “, добави Любомир Петров. Той сподели още, че в обвиняванията са включени и нарушавания на член 23 и член 24 от Закона за предпазените територии и член 6 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.
18-годишният юноша от Созопол (третият задържан) ще се яви като очевидец по делото. „ Той е доста значим очевидец по делото, тъй като очевидци на самото заличаване на този стадий няма, има директно по-късно. Нончев не признава виновността си. Взети са ограничения за неотклонение – парични гаранции, на мъжът управлявал машината – 2000 лв., а на подбудителят – 10 000 лв. “, уточни още Петров. Той съобщи, е вредите са доста огромни и ще са нужни доста години да бъдат възобновени.
Мария КУРТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР