Бургас. Погребална златна маска и пръстен-печат, за които се предполага,

...
Бургас. Погребална златна маска и пръстен-печат, за които се предполага,
Коментари Харесай

Бургас: Златната маска на легендарния цар Терес ще бъде показана за Нощта на музеите в Регионалния исторически музей

Бургас. Погребална златна маска и пръстен-печат, за които се допуска, че са принадлежали на именития държател на одрисите Терес, ще бъдат показани в центъра на зала „ Трезор “ на Бургаския музей. Това оповестиха от Регионален исторически музей - Бургас . През 2004 година в надгробна могила „ Светица “ е открит богат гроб на върховен тракийски благородник. Сред погребалните блага са предмети от злато, сребро, бронз, керамика, желязо. Открито е и воинско въоръжение – брони, мечове, върхове на копия, стрели. Една от най-ценните находки е солидна златна маска с тегло близо 600 година Тя показва мъжко лице с буйна коса и брада. Заедно с нея е открит и златен пръстен с изображение на почиващ спортист.
Гробните блага са открити в зидан от солидни каменни блокове гроб. От скелета са открити единствено елементи от костите на тялото. Според мнението на проучвателя доцент доктор Георги Китов, заровеният е разчленен преди трупополагането и в гроба са сложени единствено елементи от тялото му, което свидетелства за орфически обред.
Изложените предмети са част от фонда на ИМ „ Искра “ – гр. Казанлък и са единствените музейни копия на оригиналите, които се съхраняват в София.
Изложбата ще бъде открита на 19 май от 18.00 часа в Археологически музей (ул. " Богориди " 21) и е кулминационна точка в програмата на РИМ - Бургас по случай Нощта на музеите.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР