Бургас отбелязва 146 години от Освобождението на града от османско

...
Бургас отбелязва 146 години от Освобождението на града от османско
Коментари Харесай

146 години от освобождението на Бургас

Бургас отбелязва 146 години от Освобождението на града от османско робство.

Тържествата започнаха с гала по издигането на трите флага – на Република България, Община Бургас и Европейския съюз на площад „ Атанас Сиреков “.



В нея участваха представителни елементи на трите рода войски, военни от запаса, ветерани, Духов оркестър – Бургас, представители на държавната и локалната администрация, десетки жители. Представители на бургаското духовенство отслужиха молебен за благоденствието на свободен Бургас.



Тържествата продължиха с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на съветските освободители, където бе отслужена заупокойна молитва.



" На 6 февруари 1878 година въодушевеното население посреща в ранния следобяд Летящия отряд на полковник Лермонтов в Бургас. С това се слага ново начало в неговата история. Създадена е първата община, а за кмет е определен Нико Попов.

6 февруари е ден, в който показваме нашата благодарност към всички борци, отдали живота си за възкръсването на нашата татковина. Прекланяме се пред делото на всички книжовници, духовници и просветители, които разпалваха пламъка в душата на българския народ да строши оковите на робството. Отдаваме респект към нашите освободители.

Наш дълг е да пазим паметта на всички тези знайни и незнайни борци за свободата. Благодарение на тяхната отдаденост на святото дело, през днешния ден Бургас се развива като съвременен град с богати културни обичаи. Затова дано постоянно бъдем единни, да не пестим сили и сила, а да работим за положителното бъдеще на Бургас ", сподели в приветственото си слово кметът на града Димитър Николов.

Венци и цветя бяха положени също на Паметна плоча на ген. А. М. Лермонтов и Паметника на съветския санитарен пункт в Приморски парк.

Снимки: Община Бургас









Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР