Бургас. На 1 юни от 17.00 часа бургаският писател и

...
Бургас. На 1 юни от 17.00 часа бургаският писател и
Коментари Харесай

Бургас: Писателят и журналист Слави Томов ще представи творчеството на Клод Проспер Жолио дьо Кребион и Макс Биърбом в Дома на писателя на 1 юни

Бургас. На 1 юни от 17.00 часа бургаският публицист и публицист Слави Томов ще приказва за творчеството на Клод Проспер Жолио дьо Кребион и Макс Биърбом в Дома на писателя на ул. „ Вола “ 1. Това оповестиха от пресцентъра на Община Бургас . Входът е свободен за всички фенове на литературата.
Кребийон (1707 - 1777) е измежду най-прочутите френски романисти от епохата на Просвещението, личност-легенда в напарфюмираните парижки салони от първата половина на XVIII век. Романът „ Заблудите “ (1736 - 8) е емблема на литературата от епохата, блестящ конфликт – само че в танц! – на ерудираното либертинство и общоприетите настройки на времето си.
Чрез фамозната техника „ реплика на записки “ се показва навлизането в светското общество на млад аристократ. Онези, които го посвещават, са, несъмнено, жени… И последователно, водени от думите – ах, тези основни герои в заблудите на мозъка и сърцето! – разбираме, че светското е в голяма степен знак на еротично…Освен незабравим публицист, Макс Биърбом е сатирик, сценичен и книжовен критик, есеист, в същото време незабравим карикатурист, останал в англоезичната литературна история както посредством прозвището си „ несравнимият Макс “, измислено му от Джордж Б. Шоу, по този начин и с легендите за слабостта на ментора му Оскар Уайлд към него. Славата на Биърбом се дължи колкото на творчеството, толкоз и на личността му – както и прилича на денди, какъвто той общопризнато е. Впрочем, неговият главен художествено-литературен принос към текстуално „ освещаване “ на дендизма е романът, който ще показа Слави Томов – „ Зюлейка Добсън “. Той се появява през 1911 г.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР