Бургас. Книгата Капитаните“ ще бъде представена в Експоцентър Флора“ на

...
Бургас. Книгата Капитаните“ ще бъде представена в Експоцентър Флора“ на
Коментари Харесай

Бургас: Книгата „Капитаните“ ще бъде представена в Експоцентър „Флора“ на 12 май

Бургас. Книгата „ Капитаните “ ще бъде показана в Експоцентър „ Флора “ на 12 май от 17.00 часа в зала 2. Това оповестиха от пресцентъра на Община Бургас . Изданието е с създател журналистката Ирина Генова, а планът е на информативен уебсайт meduzata.com.
„ Капитаните “ е една книга за славните морски хора, свързани с Бургас и сложили страната ни на картата на международните пристанища. В книгата са разказани премеждията на капитана-поет Дянко Кънчев, който е съумял да избави танкер, пренасящ нефт, откакто е бил улучен от ракета в Кувейт. Ударът е през 1991 година, по време на Войната в Персийския залив, когато бургаският капитан е плавал под кувейтски байрак.
В книгата се споделя за първото похищение на български моряци от сомалийските пирати през 1997 година Главният воин в това приключение е к.д.п. Христо Мушков, който прави сполучлив опит да освободи задържан в Танзания транспортен съд. След като безусловно го отвлича от локалните управляващи, на собствен ред пък попада в плен на пиратите.
Описана е и една от невероятните истории на к.д.п. Неделчо Донев, който през 1998 година претърпява заплашителен циклон със скорост напразно 260 км./ч. на пристанище Кандла, Индия. Шестнадесет огромни кораби, като неговия, са били изхвърлени на брега, 50 по-малки - потопени, а вълната, пристигнала от океана, умъртвила 14 500 души.
В книгата е показан и к.д.п. Спиридон Димитров, чието име е към момента легенда в трите огромни пристанища, обслужвали българските танкери - в градовете Туапсе, Новоросийск и Одеса, на които е станал почетен жител.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР