Бургас Инициативата С усмивка при зъболекаря“ стана реалност благодарение на

...
Бургас Инициативата С усмивка при зъболекаря“ стана реалност благодарение на
Коментари Харесай

Д-р София Буджева, Български зъболекарски съюз: Инициативата „С усмивка при зъболекаря“ стана реалност благодарение на добрата колаборация между институциите

Бургас Инициативата „ С усмивка при зъболекаря “ стана действителност с помощта на положителната колаборация сред институциите. Това сподели пред публицисти Д-р София Буджева, Български зъболекарски съюз, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Бургас . Според доктор Буджева няма национално социологическо проучване, само че те са стъпили на отчасти такова, което е направено в няколко окръзи на страната през 2014 година, то демонстрира, че е открито, че децата на 6-годишна възраст имат по 6 напреднали и 4 начални кариеса, 80% от тези деца са със наранени повърхности на зъбите, а 9% от тези кариеси са на непрекъснати зъби. На 12-годишна възраст всяко едно дете има по 4 - 3 наранени от кариес непрекъснати зъби, всеки четвърти 18-годишен е с изваден един непрекъснат зъб.
„ Здравната каса към този момент може да поеме 4 действия за възобновяване на детското съзъбие, някои от тях са с доплащане и по този начин се оказва, че касата не може да поеме всички нужди. Въпреки всички старания, които ние поставяме за профилактики, единствено 29% от пациентите се обръщат към зъболекарите за помощ “, добави Буджева. Според нея съвсем 80% от хората не знаят по какъв начин да си мият вярно зъбите и това не е, тъй като пациентите не желаят, а тъй като няма агитация в това отношение.
„ Много ни се желае да покажем на децата по какъв начин да се грижат за зъбчетата си и да научим родителите по какъв начин да вършат надзор, тъй като има доста способи за това “, добави Буджева.
Според стоматолога от Български зъболекарски съюз доктор Богдан Димитров казусът в България не е в парите, защото от 18 години здравната каса поема по 1 безвъзмезден обзор за дете. Той счита, че е значимо да се знае, че не става въпрос за пари, а за положителното здраве, както на децата, по този начин и на всички пациенти като цяло.
Мария КУРТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР