Бургас. Ежедневни са бракониерските набези в съседните на защитената местност

...
Бургас. Ежедневни са бракониерските набези в съседните на защитената местност
Коментари Харесай

Петър Янков, БДЗП: Ежедневни са бракониерските набези в съседните на защитената местност „Пода“ залив Форос и крайморска част

Бургас. Ежедневни са бракониерските нападения в прилежащите на предпазената околност „ Пода “ залив Форос и крайморска част. Това сподели за Радио „ Фокус “-Бургас Петър Янков, специалист от Българско сдружение за отбрана на птиците в Природозащитен център „ Пода ”. „ Ежедневно влизат лодки от прилежащите на „ Пода “ квартали на Бургас. Много пъти сме подавали сигнали, само че за жалост, резултатът не е доста насърчителен “, добави още той. По думите му бракониерският лов на риба с мрежи пречи на намирането на храна на прелетните птици. При заложените мрежи се следят заплетени птици (най-вече гмурци, от време на време дребен корморан), които се удавят. „ Това са предпазени типове, някои от които са включени в Червената книга “, сподели още Янков.
В момента в природозащитния център може да се следи миграцията на доста прелитащи птици. „ Все още прелитат хищни птици, бял щъркел, розови пеликани. Могат да се видят и други типове птици като къдроглавия пеликан, морския орел. В местността са и към този момент кокелобегачите, някои типове дъждосвирци, речните рибарки “, сподели още орнитологът. Тази пролет са открити два типа, които са били предстоящи, само че заради някаква причина не са регистрирани в местността. Това е така наречен сивоок дъждосвирец. „ Една доста забавна птица с величина на гълъб и очи, сходни на тези на сова. Другият тип е полувратовата мухоловка. С тези два типа общият брой следени птици в местността „ Пода “ става 297 на повърхност 1 кв.км “, сподели още Янков. Той добави, че центърът е подготвен и интензивно посреща доста гости, измежду които са групи възпитаници освен от региона на Бургас, само че и от други краища на България.
Мария РУСЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР