Бургас. Една от най-светлите дати в историята на Бургас е

...
Бургас. Една от най-светлите дати в историята на Бургас е
Коментари Харесай

Бургас: С изложби и концерти ще бъдат отбелязани 140 години от освобождението на града

Бургас. Една от най-светлите дати в историята на Бургас е денят на неговото избавление от османско робство. На 6 февруари преди 140 години отрядът на полк. Лермонтов донася дълго жадуваната независимост. Това оповестиха от пресцентъра на Община Бургас . Честването на този незабравим миг в летописа на морския град ще стартира на 6 февруари, вторник, в 11:00 часа на площад " Атанас Сиреков " с церемониален боен обред по издигане на националния байрак на Република България и флаговете на Европейския съюз и Общината. Молебен за просперитета на Бургас ще отслужи бургаското православно духовенство.
Програмата ще продължи с полагане на венци и цветя в памет на починалите за Освобождението от 11:30 часа пред паметника на Руските освободители, което ще бъде предшествано от пресъздаване на влизането на " летящия " отряд на военачалник Лермонтов в Бургас. На това място и на този ден преди 140 години бургаските жители, отпред с духовенството, първенците на града - Васил Максимов, Никола Русалиев, Койчо Кехая, учителят Стоян Шивачев и консулите на Австрия, Италия и Гърция, се събират да посрещнат своите освободители.
В функциите ще се превъплътят актьорите от държавна такса " Адриана Будевска " - Юрий Ангелов, Николай Стоименов и Валери Еличов, хористи при ПФА " Странджа ", танцьори от ТА " Зорница " при ПГНЕ " Гьоте " и детски танцов състав " Звездички " при ОУ " Св. Климент Охридски " с началник Николай Парушев, младежка театрална натрупа " Валери и другари " към НЧ " Асен Златаров 1940 ", мъжки хор при ПГЕЕ с ръководители Петко Янгьозов и Димитринка Радева, и поддръжката на Конна база " Бургас ".
Три забавни изложения, отдадени на Освобождението, могат да прегледат бургазлии. Най-преломните и трагични моменти от Руско-турската война през 1877-1878 година ще бъдат показани посредством 38 репродукции на картини от известни съветски художници, съвременници на историческите събития. Платната са ситуирани в БХГ " Петко Задгорски " и може да бъде прегледана до 16 февруари. Организатори на изложбата са Национално придвижване " Русофили ", Община Казанлък, Община Бургас и Бургаска художествена изложба.
Още две завладяващи експозиции ще бъдат открити на 6 февруари /вторник/. " В името на драгоценното ни Отечество " е отдадена на двама от най-бележитите български войводи Хаджи Димитър и Стефан Караджа и тяхната чета. През 1868 година на 6 юли, 127 четници, отпред с войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа, трансферират българския бряг на река Дунав и се насочат към Стара планина. Забелязани от турските управляващи, следват тежки сражения, при едно от които смъртно раненият Стефан Караджа попада в ръцете на турците. В идващото подред стълкновение умират съвсем всички четници, в това число и Хаджи Димитър. Изложбата може да бъде прегледана до 3 март 2018 година в Историческата експозиция на РИМ-Бургас, със съдействието на РИМ-Сливен.
От 17.00 часа във Военния клуб в Бургас ще бъдат показани оръжия, взели участие в Руско-турската Освободителна война през 1877-1878 година и бойни флагове на Българската войска. Благодарение на изложбата " Лермонтови освободители " всеки клиент може да се запознае с въоръжението, употребявано от руси, българи и турци през войната. Нейни уредници са РИМ-Бургас, Национално придвижване " Единение " и НИМ-София.
Празникът ще продължи от 18:00 часа в Дома на писателя със поетично-музикалния театър " 140 години свещена независимост ". Той е по сюжет на Борис Бухчев. В него ще вземат участие още Анелия Ангелова и Димитър Петров, които ще извършват стихове и известни патриотични песни.
Отново от 18:00 часа в Културен дом на нефтохимика ще стартира и концерт-спектакълът "... Ти, о Свобода - над паметта ми бди! " с присъединяване на ФА " Атанас Манчев ", детски хор " Милка Стоева " и актьорите Невена Николова и Златко Ангелов. На фона на мултимедия феновете ще съпреживеят героичните мигове от рухването на България под османско робство до извоюването на дълго жадуваната независимост.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР