Бургас е в челните позиции по заразени с COVID-19 и

...
Бургас е в челните позиции по заразени с COVID-19 и
Коментари Харесай

Нечовешко! Заразени с COVID лекари в Бургас продължават да работят

Бургас е в челните позиции по инфектирани с COVID-19 и настанени в болница. Достатъчно кревати има и не престават да се разкриват, само че неналичието на медицински личен състав е голяма, оповестява Българска национална телевизия.

В прочувствено послание кметът Димитър Николов прикани хората да лимитират оптимално персоналните си контакти и да търсят незабавна помощ единствено, в случай че се постанова.

Към днешна дата разкритите Коронавирус кревати в Бургаска област са общо 522. Свободните към 20 ч довечера са едвам 15, само че броя им се трансформира с всяка минала минута. И в случай че кревати има, то медицинският личен състав не е задоволителен. На места даже инфектирани медици, които се усещат добре, не престават да работят. От началото на пандемията близо 50% от медиците са минали през вируса.

След последното незабавно съвещание на оперативния щаб в Бургас, кметът на града се обърна с прочувствен пост в обществените мрежи поради острата липса на медици в Коронавирус отделенията.

''Натискът към лечебните заведения е сериозен, а медицинският личен състав е на ръба на изтощението. Хората в бели престилки поставят неистови старания и се грижат за приетите в болница. Някои даже не се прибират, тъй като няма кой да поеме промените им. Десетки лекари, медицински сестри и санитари сега са заразени'', споделя Димитър Стоянов, кмет на Бургас.

Комплексният онкологичен център в Бургас е разкрил общо 42 кревати за пациенти с COVID-19. Всички те са заети. На промяна са един доктор, две медицински сестри и двама санитари.

''Работата е задоволително тежка, личният състав, както и на всички места другаде, не доближава. Но казусът, съгласно мен, е фундаментален и демографски. Въпреки всичко желая да насочва един зов към всички новозавършили, всички млади сътрудници, защото те са по-здрави от застаряващия личен състав, да се опитат доколкото могат да оказват помощ в тази ситуация'', сподели доктор Александър Бръмков, който е специализант.

Д-р Елвира Стоянова също е специализант по здравна онкология, само че в този момент работи в Коронавирус отделението. Застъпва нощната промяна довечера. ''Един ден минава много динамично, според от това дали имаме тежки случаи или по-леки случаи. Разбира се, тежките случаи взимат повече от времето на един доктор и би трябвало да се поставят доста усилия'', сподели тя.

Двамата лекари, които ще прекарат празниците в Коронавирус отделението, молят хората да съблюдават ограниченията. Най-големият подарък за тях, ще е в случай че взаимно се пазим.

Бургаските медици приканват тези, които са инфектирани, само че по някаква причина не са се изследвали, с цел да избегнат карантината да вземем за пример, да се тестват, защото с излизането си от вкъщи заплашват близките.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР